Niet de makkelijkste route

Gepubliceerd op 3 maart 2024 om 20:02

Als het besluit om niet door het Panama Kanaal te gaan eenmaal genomen is begint er een nieuwe puzzel. De tocht naar de San Blas en Panama heeft ons ver westelijk de Caribische zee in gebracht. Dit is de normale route als je door het Panama Kanaal naar de Pacific wilt. De noordoost passaat brengt je vanzelf die kant op. Omkeren betekend dan dus ook dat je tegen de heersende (noordoostelijke) wind in je route gaat bepalen. Dit houdt in wachten op een gunstige windrichting (welke zelden voor komt)of veel aan de wind zeilen met meestal zo’n windkracht 5 beaufort. Jamaica en Cuba staan nog hoog op ons verlanglijstje dus daar gaan we ons in eerste instantie op richten.

Cuba

Jamaica

De Koers van Colon, Panama naar Cuba is pal noord. Met een Noordoosten wind misschien net aan bezeild. De windvoorspelling is oost/noordoost en dus geven we bij het uitklaren in Panama op dat we naar Cuba gaan.

Eenmaal op zee blijkt dat de noordelijke koers net mogelijk is. Gelukkig hebben we het eiland Providencia, wat iets westelijker ligt, als alternatief dus daar wordt in eerste instantie hoog aan de wind de koers op gelegd.

Na 24 uur varen draait de wind iets te gunste en kunnen we een noordelijke koers gaan varen. Cuba wordt nog steeds lastig maar de Kaaiman Eilanden die 160 mijl onder Cuba liggen zijn op deze manier wel haalbaar. Nog eens 24 uur later draait de wind nog verder en ligt de koers op Cienfuegos, Cuba.

Jamaica vanaf zee

Als de wind nog eens 24 uur later verder naar het zuidoosten draait is plotseling Jamaica een optie. Het is een gok maar met 160 mijl te gaan willen we die kans niet laten lopen . Het blijft dus hoog aan de wind zeilen maar nu richting Montego Bay, Jamaica. Na iets meer dan 4 dagen aan de wind varen gaat het anker uit op Jamaica.

Montego Bay

Montego Bay ligt in het Noordwesten van Jamaica en is helaas niet de meest leuke plek van Jamaica. We besluiten om in dagtochten langs de noordkust oostwaarts te zeilen naar Port Antonio. Helaas pal tegen de wind in dus dat is opkruisen. Bakken water komen we over de boot en aangezien we handmatig sturen om iets beter over de golven te varen ben je achter het stuurwiel in 5 minuten volledig doorweekt. Voordeel is wel dat de zon schijnt en het 28 graden is.

Met stops in Discovery Bay en Ocho Rios varen we naar Oracabessa. Oracabessa is een hele kleine baai waar we een dagje extra blijven liggen en het echte Jamaica zien.

De laatste stap naar Port Antonio is motorzeilen omdat de wind het die dag plotseling af laat weten.

Discovery Bay

Orcacabessa

Orcacabessa

Port Antonio is erg sfeervol en hier gaan we de haven in zodat de boot veilig ligt en wij enkele trips het binnenland in kunnen maken. We bezoeken o.a. het Bob Marley museum en maken in de Blue Mountains een wandeling naar de hoogste piek van Jamaica.

Port Antonio

Blue Montains

Bob Marley museum

Bob Marley museum

Vanaf hier is het maar een klein sprongetje van iets meer dan 100 mijl pal noord naar Santiago de Cuba in het zuidoosten van Cuba. De eerste dagen in Cuba zijn overweldigend. Een eens zo mooie land is erg in verval. Helaas ligt Santiago de Cuba in een uithoek van het eiland en om meer te zien zullen we toch weer meer naar het westen moeten varen. Hiermee halen we dan wel weer 380 mijl af van de zo zwaar bevochten mijlen oostwaarts.

Santiago de Cuba

Santiago de Cuba

Cayos Granma

De windvoorspelling is noordelijk dus gunstig om in een keer naar Cienfuegos te varen. Inderdaad de windrichting is gunstig maar door valwinden van de bergen wordt het alsnog een onrustige tocht. Als we een dag in de haven liggen wordt de hele haven ontruimt i.v.m. een naderende storm en verkassen we allemaal naar de andere kant van de baai om in de mangrove te schuilen.

Cienfuegos gebruiken we als uitvalsbasis om ook Havana en Trinidad te bezoeken.

Schuilen in de mangrove

Trinidad

Trinidad

Havana

Havana

Voordat we weer oostwaarts gaan maken we nog een stop op het eilandje Cayo Largo. Helaas voor ons niet zo’n succes omdat het weer niet mee werkt en er alleen wat voorzieningen zijn voor enkele grote hotels.

We besluiten weer langs de zuidkust oostwaarts te gaan richting Santiago de Cuba om daar op het goede moment te wachten waarop we tussen Cuba en Haïti door kunnen naar de Bahama’s.

De tocht richting Santiago de Cuba verloopt echter iets anders dan gedacht. In de tweede nacht krijgen we langdurig erg veel wind over ons heen en af en toe vragen we onszelf serieus af of alles heel blijft. Als de nacht voorbij is neemt de wind af maar hebben wij het wel even gehad. We besluiten om de koers te verleggen naar de ankerbaai bij Marea de Portillo. Hiermee verspillen we het eerste weersvenster om tussen Cuba en Haïti door te kunnen maar komen we wel in een prachtig stukje Cuba.

Marea de Portillo

Marea de Portillo

Eten bij local thuis

Inmiddels liggen we een week in Santiago de Cuba en lijkt het er op dat er over twee dagen een “gunstig” weervenster komt om de stap naar de Bahama’s te maken. Maar ja, als je tegen de heersende winden in moet is er eigenlijk nooit een echt gunstig weervenster.

Als alles volgens plan verloopt varen we van de Bahama’s naar Bermuda en zullen dan van daaraf in mei de oversteek naar de Azoren gaan maken, terug naar Europa.

Het waren met regelmaat zwaar bevochten mijlen maar Cuba en Jamaica zijn dat zeker waard.

Reactie plaatsen

Reacties

Peter
4 maanden geleden

Weer een fantastisch verslag met mooie foto's. Ik geniet elke keer weer van jullie verslag. Hartelijke groet uit Ezinge waar het eindelijk droog is en zowaar de zon schijnt: Peter

Hans de Groot
4 maanden geleden

Annemiek en Gerko, eindelijk weer bericht van jullie reis, laatst nog gedacht hoe het jullie ? Maar nu weer een schitterend bericht, wat zien jullie veel van de aardkloot, top.
Wij zijn momenteel in Portugal

Marjolein
4 maanden geleden

Dat is weer een mooi verslag, met prachtige foto's. Het is bijna filosofisch, zo'n zin als 'als je tegen de heersende winden in moet is er eigenlijk nooit een echt gunstig weervenster.' Die neem ik mee voor komende werkweek.
Doe voorzichtig (maar daar vertrouw ik op) en geniet van 'niet de makkelijkste routes'!

"Just because you are happy it does not mean that the day is perfect but that you have looked beyond its imperfections."
- Bob Marley -

Anneke & John
4 maanden geleden

Mooi om weer te lezen wat jullie allemaal meemaken, dat er zware etappes bij zitten hoort er ook bij en gaat niet alles voor de letterlijke wind.
Gelukkig zien jullie heel veel fantastische bestemmingen. De komende maanden nog maar genieten van het Carieb en de heerlijke temperaturen daar. Hopelijk zien we elkaar eind juni op de Azoren.
Lieve groetjes Anneke en John

Marga
4 maanden geleden

Mooi verslag weer. Blijf genieten van de kleine dingen en al het moois wat jullie zien onderweg.

Trees
4 maanden geleden

Wat een prachtig verslag.
Ik denk dat jullie als geen ander beseffen en hebben ervaren wat” zwaar bevochten mijlen” zijn.
Dit is de prijs voor het ontdekken en bezoeken van een prachtig stuk wereld. Mijn petje af hoe jullie het onvoorspelbare van de natuur toch telkens weer weten te beheersen. Hoop dat jullie nog heel veel moois tegenkomen en een veilig vervolg van jullie tocht.

Gerard
4 maanden geleden

Mooi verhaal weer. Leuk geschreven. Ik kan get mij zo voorstellen.
Succes met de doorsteek en veel plezier.

Jeroen
4 maanden geleden

Hoi Gerco en Annemiek, het is al vaker gezegd: Jullie maken een onvergetelijke, fantastische reis. Cuba aandoen is alleen al een belevenis. De foto's laten zien dat jullie er van genidten. Goede vaart verder. Hgr. Jeroen en Angela.

Dick en Desiree
4 maanden geleden

Jullie verleggen steeds weer grenzen, letterlijk en ook als zeilers, volgens mij. Pittig af en toe hoor ... maar gelukkig is de beloning zoet! Hartelijke groeten vanuit Ketelhaven!

Danielle
3 maanden geleden

Supr om weer eens bij te lezen! En ook leuk om al die foto's te zien!