Verwachting en werkelijkheid

Gepubliceerd op 29 mei 2024 om 17:37

De Bahama’s. Voor mij roept dat snel de associatie op met tropische temperaturen, wuivende palmbomen, tropische stranden met een barretje aan de waterkant en een beetje gevoel van luxe.

De werkelijkheid is een beetje anders.

Na een tocht van bijna 200 mijl komen we op de avond, net aan in het donker, aan bij het eerste eiland van de Bahama’s, Great Inagua. De haven staat niet echt beschreven als zijnde een succesverhaal dus laten we vlak bij de haveningang het anker vallen. Inklaren doen we morgen wel.

Aangezien we uit Cuba komen hebben we weinig voorraad meer aan boord dus na het inklaren lopen we naar de enige “supermarkt” van het dorp om inkopen te doen. Hier zal toch wel wat te krijgen zijn? We zijn per slot van rekening weer terug in de westerse wereld.

Dat valt tegen en met moeite vinden we genoeg materiaal om de komende dagen verse groente en fruit te hebben. Houdbare melk hebben ze gelukkig ook zodat we weer  yoghurt kunnen maken. Alleen van de prijs schrikken we wel even. 7 dollar voor 1 liter, je betaalt wat maar dan heb je ook iets………

De dagen hierna scharrelen we noordwaarts van eiland naar eiland om uiteindelijk uit te komen bij Conception Island. Tot nu toe hebben we nog niet veel bewoonde wereld gezien en ook het aantal boten is nog zeer beperkt. Ook Conception Island is een onbewoond eiland met een prachtig strand en kraak helder water maar dus geen gezellige strandbar.

Na een paar dagen hier voor anker beginnen de voorraden weer sterk te slinken. Een centraal punt in de Bahama’s is George Town op het eiland Great Exuma. Nadeel is dat daar meer dan 200 boten voor anker liggen maar voordeel is dat daar supermarkten en een gezellige strandbar zijn. Met een tussenstop op Long Island gaan we dus maar die kant op.

De boot is volgeladen, de portemonnee is leeg. We zijn inmiddels wel wat prijzen gewend maar hier is het wel erg duur. We genieten van de sfeer rond de strandbar en repareren met hulp van een aardige Canadees onze buitenboordmotor. 95% van de boten is Amerikaan of Canadees,  liggen hier een groot deel van het seizoen en vormen een soort community met radionetje en al. Ze zijn allemaal uiterst vriendelijk en behulpzaam maar als “trekkers” voelen we ons na een paar dagen een vreemde eend in de bijt en gaan verder lang de eilanden keten noordwaarts.

Noordwaarts betekend ook iets gematigdere temperaturen. Het water is nog “maar” 23 graden en s’avonds gaat er regelmatig een truitje aan. Wuivende palmbomen? Die vind je niet op de Bahama’s of ze moeten al aangeplant zijn. De eilanden zijn dicht begroeid met lage vegetatie.

De keten eilanden van de Exuma’s schijnt één van de mooiste gebieden te zijn van de Bahama’s en dat is te merken ook. Bij de eerste paar eilanden (allemaal onbewoond) is het nog erg rustig en liggen telkens maar een paar zeilbootjes voor anker.

De oost zijde van de eilandenketen is diep water en ruige kusten en wordt de Sound site genoemd. De westzijde is beschut en ondiep, heeft mooie ankerbaaien en wordt de Bank site genoemd. De eerste paar keer varen telkens door een “Cut” tussen 2 eilanden naar binnen om te ankeren en de volgende dag weer naar buiten.

Vanaf Little Farmers Cay trekken ook wij de stoute schoenen aan en blijven aan de Bank site. Dit betekend telkens ongeveer 5 mijl westwaarts door ondiep water (2.50 mtr houden we aan als minimum) totdat we in 4 a 5 meter waterdiepte zijn om vervolgens bij de geplande ankerbaai weer over ondiep water richting het eiland te varen. De eerste paar keer erg spannend maar het went en uiteindelijk is het prachtig varen. Ook in de diepere gedeeltes kun je gewoon de bodem onder je door zien gaan. En ook je anker en ankerketting hoef je niet te zoeken.

De ankerplekken zijn prachtig en het zijn er zo veel dat je elkaar echt niet in de weg hoeft te liggen. Nadeel? De kust van Florida is niet echt ver weg wat tot gevolg heeft dat heel rijk Amerika hier met zijn mega jacht rond vaart. Nu heb je niet zo’n last van die grote schepen maar het maakt alles in de omgeving schreeuwend duur. Voor de zeilers onder ons; 7 dollar per foot per nacht voor een haven. Wij houden het wel bij ankeren.

 

Voor ons was het hoogte punt van de Bahama’s het Exuma Land and Sea Park. De helderheid van het water en de kleurenpracht die dit met zich mee brengt zie je denk ik nergens anders. Toch zullen we ons ergens klaar moeten gaan maken voor de grotere tocht naar Bermuda en daarna de oversteek van de Atlantische oceaan naar de Azoren.

Na het laatste eiland van de Exuma’s varen we naar Nassau, de hoofdplaats van de Bahama’s. Hier doen we 2 dagen grote inkopen en begint het wachten op een goed weervenster om naar Bermuda te varen. De ankerplek bij Nassau is door sterke stroming net echt prettig dus besluiten we samen met de Aluna 22 nog 100 mijl door te varen naar een andere eilandengroep van de Bahama’s, de Abaco eilanden. Hier heb je weer prettige ankerbaaien om het goede moment af te wachten.

In Marsh Harbour ontmoeten we Roel en Jacomine van de Tara. Het contact is ongedwongen en uiteindelijk zullen we samen opvaren naar Bermuda en de Azoren.

Reactie plaatsen

Reacties

Peter
17 dagen geleden

Weer een mooi verslag. Ik lees ze elke keer met erg veel plezier.
Hartelijke groet
Peter

Gerard
17 dagen geleden

Wow.

Weer een mooi verhaal en prachtige foto’s, de ongereptheid.
Jammer van due poenboten.

Veel plezier!!

Gr,
Gerard

Marjolein
17 dagen geleden

Prachtige foto's weer.
Goede reis verder.

Marga
17 dagen geleden

Weer een fijn verslag, wacht met smart op jullie volgend verslag😘

Helma
17 dagen geleden

Wat leuk om weer te lezen hoe het jullie vergaat. Door de manier van schrijven en de foto’s kan ik even wegdromen vanuit nat Nederland @stichting Jachthaven Ketelmeer. Groeten en voorspoedige reis….

Trees van der Zijden
16 dagen geleden

Beste wereld ontdekkers , wat weer een prachtig verhaal. Door de foto,s en de mooie teksten, kun je enigszins een idee krijgen van de plek waar jullie zijn.
Kan mij het gevoel bij de enorme Amerikaanse jachten etc. Goed indenken.
Nog een prachtig vervolg van de tocht. Ik kijk uit naar het volgende verslag. 💪👍👍

John
14 dagen geleden

Mooi om te lezen, het beeld van de Bahama’s is nu wel heel anders dan we ons voorgesteld hebben.
We kijken uit om jullie op de Azoren te gaan ontmoeten. Tot snel Anneke en John

Danielle D.
12 dagen geleden

Ik heb weer genoten. Wat een prachtige plaatsjes, daar komt er vast een van aan de muur als jullie besluiten ooit weer in een huis te gaan wonen ;)