Sightseeing in Colombia

Gepubliceerd op 13 november 2023 om 15:12

Een tocht van 48 uur brengt ons in een heel andere wereld. De Zuid-Amerikaanse sfeer, de chaotische oude stad, de torenflats, de hoge bergen op de achtergrond en alle geluiden en geuren overvallen ons de eerste paar dagen maar het is geweldig om in Colombia te zijn.

zicht op Santa Marta bij aankomst

feestbussen rijden tot laat door de stad

weer aapjes in het wild

Colombia heeft altijd hoog op ons verlanglijstje gestaan en we gaan dan ook even de tijd nemen om wat van het land te zien. Santa Marta heeft een goede jachthaven en de kosten per nacht nemen snel af naarmate je langer blijft liggen. We besluiten dan ook, zoals veel medezeilers, hier een maand te blijven liggen en Santa Marta als uitvalsbasis te gebruiken.

Minka

Na een aantal dagen acclimatiseren beginnen we onze verkenning van Colombia met een trip naar Minka en het Tayrona park. Minka is een klein bergdorp ongeveer drie kwartier met de bus vanaf Santa Marta. Hier hebben we voor 2 nachten een kamer geboekt bij een oude koffie finca, Finca San Rafel. Na aankomst in het dorp moeten we nog ongeveer een uur lopen naar de finca. Halverwege begint het te regenen. En als het in Colombia regent dan komt het ook met bakken naar beneden. Gelukkig is het de volgende dag weer droog en maken we een prachtige wandeling door de bergen.

Na 2 dagen Minka verplaatsen we met de bus naar Tayrona park. Een nationaal park gelegen aan de kust met mooie rotsformaties, zandstranden en kraakhelder water. Helaas is de wandeling die we willen maken dwars door het park niet meer mogelijk dus wandelen we heen en terug langs het kustpad.

bakken met regen in Minka

Prachtige natuur rond Mink

Tayrona

Tayrona

Medellín.

Na een paar dagen op de boot pakken we het vliegtuig naar Medellín. Hier verblijven we 3 nachten in Hostel Cloud9. Per toeval hebben Liedy en Gerrit van de Bandos precies dezelfde vlucht en Hostel geboekt dus hebben we 3 gezellige dagen met z’n vieren. Medellín is een indrukwekkende stad met veel hoogbouw en grote “sloppenwijk”. Veel mooie gebouwen heeft het niet maar wel een heftige geschiedenis. Na een toertje langs de highlight van de stad gaan we zelf naar de wijk Comuna 13. Hier heeft het leger op enne gegeven moment hard ingegrepen om de wijk te ontdoen van FARC strijders en drugshandel. Het verleden van drugsgeweld, FARC terreur en strijd wordt nu uitgebeeld in muurschilderingen en muziek.

 

Zicht op de stad vanaf Comuna 13

muurschildering in Comuna 13

Comuna 13

Kleermakers straat

Dat Colombia zijn best doet te veranderen blijkt wel op het moment dat op het metrostation mijn telefoon gestolen wordt. Gelukkig voel ik dit gebeuren en is de reactie snel genoeg om de dief te pakken te krijgen. Helaas is de telefoon dan al weer doorgegeven aan een handlanger. 4 a 5 man sterk van politie en spoorwegpolitie zetten druk op de dief en na een uur volhouden wordt de telefoon weer door de handlanger terug gebracht. Is weer eens iets anders dan een lullig aangifteformuliertje.

Salento

Na 3 dagen stad nemen we de bus naar Salento. Een rit van 7 uren door bergachtig gebied. Salento ligt midden in de koffiestreek op een hoogte van 1900 meter en staat bekent om zijn waspalmen. Dit zijn hele hoge en kaars rechte palmen en naar het schijnt komen die alleen hier en in noord Peru in de natuur voor.

Ook hier blijven we 3 nachten. We maken een wandeling van 5 uren door de Cocora valei, het gebied van de palmen, naar een hoogte van 2800 meter. Op de hoogte van Salento koelt het ‘s avonds en ‘s nachts voor ons doen flink af naar zo’n 14 graden. Voor het eerst in misschien wel een jaar hebben we weer een lange broek en een fleestrui aan. De tweede dag wandelen we de hele dag door de koffieplantages in de omgeving. Om weer terug te komen bij de boot vliegen we terug naar Medellín en na een stop van 3 uurtjes weer terug naar Santa Marta.

Palmenbos Cocora valei

2800 meter hoogte

Salento dorp

Ciudad Perdida

En dan zijn we er eindelijk klaar voor. Een van de mooiste hikes die je kunt maken in Colombia is die naar de Ciudad Perdida, de Lost City. Alleen is het wel een wandeling van 4 dagen door de bergen. De vraag is of we dat aan kunnen en vooral voor Annemiek is het de ultieme test of ze voldoende hersteld is van haar hernia. We melden ons samen met Meriam en Paul van de Walkabout aan. We lopen in een groep van 15 mensen met 3 gidsen.

Op de eerste dag brengt een 4 wieldrive ons een uur de bergen in waarna de wandeling begint. Vanaf halverwege de eerste dag is het pad alleen nog te voet of per ezel begaanbaar. Een wandeldag begint om 5 uur ‘s ochtend met opstaan, half 6 ontbijt en 6 uur beginnen we met lopen. Tot een uur of half 5 ‘s middags, avondeten en om 8 uur het bed in want het licht gaat om half 9 uit. Op dag 3 lopen we ‘s ochtends dan daadwerkelijk het laatste stukje naar de Lost City. Hier kijken we 3 uurtjes rond met allerlei uitleg en dan begint de terugtocht.

Het enige middel van vervoer

Ciudad Perdida

inheemse bevolking

Terug bij de boot moeten we wel even een paar dagen bijkomen maar vinden dat we de beproeving goed hebben doorstaan. De “oudjes” doen het zo gek nog niet (voor de rest zie je op de track eigenlijk alleen maar jonge backpackers).

Cartagena

Eigenlijk zouden we op weg naar de San Blas met de boot in Cartagena stoppen maar de negatieve verhalen over de ankerplaats en het feit dat je weer opnieuw voor 130 dollar in moet klaren maken dat we weer een Hostel boeken en de bus pakken om 2 dagen lekker door de oude stad te slenteren. Helaas werkt het weer niet zo mee, lees bakken met regen, maar de sfeer in de stad is heerlijk. We hebben veel gedaan in Colombia maar realiseren ons ook dat we uiteindelijk maar een postzegel van dit enorme land gezien hebben.

Handkarren voor vervoer

kleurrijke wijk Getsemanie

Oude stad

Oude Stad

De laatste dagen in Colombia besteden we aan voorbereidingen voor de San Blas. Dit is een zeer afgelegen regio in Panama waar weinig tot niets te krijgen is. En nu helemaal niet nu er veel stakingen en onrusten in de rest van Panama zijn. Het gebied bestaat uit honderden kleine eilandjes waarvan er maar enkele bewoond zijn. Voor de rest moet het wit strand, palmbomen en kraakhelder water zijn. De boot is vol geladen met eten, extra jerrycans met diesel en benzine, extra gasflessen en een Starlink systeem voor internet ontvangst.

Na de Reuring van Colombia gaan we nu de rust van de San Blas in.

Reactie plaatsen

Reacties

Marga
6 maanden geleden

Mooi blog weer met dito foto’s. Zo trots op mijn zusje dat ze die tochten toch maar gemaakt heeft💪🏻
Geniet van de San Blas, een stukje (of stukjes) paradijs op aarde.

Dineke
6 maanden geleden

Prachtige kleurrijke foto's van Cartagena.
Spannende avonturen.

Herman Slurink
6 maanden geleden

Mooi avontuur hoor. Dat went nooit meer in Nederland.

Jeroen en Angela
6 maanden geleden

Hoi Gerco en Annemiek,
Wat geweldig dat jullie in Colombia zijn. Zo te horen/lezen heeft de rug van Annemiek zich goed gehouden tijdens de trip door de bergen. Een opsteker voor haar. De foto's geven de sfeer in de steden en de prachtige natuur goed weer. Genieten. Hgr.

Hans de Grot
6 maanden geleden

Wat een mooie reis en vol met avonturen, genieten en vooral de gezondheid van Annemarie

Peter
6 maanden geleden

Hallo Gerco en Annemiek, weer genieten van jullie reisverslag. Hartelijjkke groet Peter

Helma Gravendeel
6 maanden geleden

Wat een mooie avonturen. Fijn dat de ‘oudjes’ het nog goed doorstaan hebben. Op naar nieuw uitdagend avontuur. Zo leuk om aan de zijlijn te mogen meebeleven. Veel 🍀 en tot een volgend blog.

Joop
6 maanden geleden

Ben weer trots op jullie. Mooie foto’s doet me terug denken aan de tijd dat Johanna en ik ook zulke tochten maakte.groetjesvan Gran Canaria🥰😘😘

John & Anneke
6 maanden geleden

Wat gaaf die natuur en cultuur
Hoe verder hoe intenser
Een avontuur waar velen van kunnen dromen
Geniet van alles wat nog komen gaat.

Henri Ringeling
6 maanden geleden

Het blijft fascinerend, jullie wereldreis. En alsof de zee al niet groot en gevaarlijk genoeg is er ook nog maar eens een wandeltocht van bijna een week tegenaan gooien. Ongelofelijk! Prachtig!

Ben
6 maanden geleden

Prachtig ( reis) verslag van een stukje Colombia. Geniet van de rust en straks op naar Panama.👌

Cora en Ton
6 maanden geleden

Prachtige foto's! Wat een mooie wandelingen, blijf genieten wij genieten van jullie avonturen

Gerard
6 maanden geleden

Wat een leuke blog. Een uitgebreid en positief verhaal over Colombia. Nou ja op het telefoon verhaal na.

Geniet ze in San Blas

Hans meijerink
6 maanden geleden

Wat een duizelingwekkende belevenissen. Prachtige kleurrijke foto's een genot om te bekijken. Mooie omschrijvingen van jullie avonturen. Daar geniet ik erg van. Ga zo door.

Dick en Desiree
6 maanden geleden

wauw, wat een mooie belevenissen in Colombia; een heel andere sfeer dan die droge Antillen! Benieuwd naar de San Blas eilanden, geniet ervan.

Hans
6 maanden geleden

Dank voor de leuke en mooie reisverhalen! Klinkt en ziet er uit als een pracht avontuur. Fijn en goed dat Annemiek zo goed hersteld is.

Onno&Silvia
6 maanden geleden

Hee Annemiek en Gerco, jemig de pemig wat een mooi allemaal, de beelden spreken erg tot de verbeelding.... Jullie "way of live" past jullie goed hé, prachtig om te lezen.
En goed dat jullie 't nu zijn gaan doen.... Als "oudjes-light"🤣🦾🦿 dan hé..... Wij lezen lekker mee en genieten op afstand van jullie belevenissen. Ga zo door!!!!

Annette
6 maanden geleden

Fijn dat het zo goed gaat en dat we kunnen meegenieten!👍

Rinze de Jong
6 maanden geleden

De reis heeft zijn herstart gemaakt en het vervolg is ingezet. Heerlijk om het verhalen te lezen en dat het goed gaat. Het verhaal in de blog is boeiend en de foto's maken ons jaloers. "Geweldig".