"Pauze"

Gepubliceerd op 24 juli 2023 om 21:39

Bij de voorbereidingen van deze reis dachten we dat het in het orkaan seizoen niet mogelijk was om in het Carieb te zeilen. Gaandeweg de tocht komen we er achter dat dit niet het geval hoeft te zijn. Onze verzekering geeft aan dat we van 1 juni tot 30 november onder de 13e breedte graad moeten zijn maar geeft verder geen beperkingen. Toch zijn de mogelijkheden beperkt tot het zuidelijke gebied dus gaan we alsnog een aantal maanden op Curaçao verblijven. Wel zullen we dan eerder verder gaan dan aanvankelijk bedacht.

Maar eerst hebben we nog bezoek. Peter en Jolanda komen op 24 mei aan op Sint Maarten om samen met Gerco vanaf Sint Maarten naar Bonaire te varen. Annemiek vliegt op 25 mei via Curaçao naar Bonaire. Peter en Jolanda krijgen nog een dagje om te acclimatiseren en is er nog 1 dag om alles voor te bereiden. Op 27 mei vertrekt de Spirit of a Geisha met aangapaste bemanning richting Bonaire.  Een mooie tocht van 3,5 dag. De wind is wel wisselend zodat ook onze ETA ook constant wisselt. Als nog varen we de overtocht met een gemiddelde snelheid van net geen 6 knoop.

Overdag zijn we alle drie in de kuip en wordt er ook met regelmaat op de hand gestuurd. De zee is vriendelijk en het is met beide zeilen over dezelfde boeg mooi varen en lekker sturen.  In de nacht wordt de wacht om de 3 uur gewisseld en stuurt voornamelijk de windvaan.  Peter en Jolanda nemen samen een wacht, Gerco neemt alleen de andere wacht. 

De nieuwe bemanning houdt zich goed op zee en de samenwerking verloopt prima.

In de namiddag van 30 mei komen we aan op Bonaire en worden vlak voor de haven opgewacht door Annemiek en Judith in de kano. Het doel om zowel de boot als Annemiek  voor 1 juni veilig onder de 13e breedtegraad te krijgen is gelukt.

Samen met Peter en Jolanda blijven we ruim een week op Bonaire. Het is erg gezellig aan boord, we snorkelen veel en hebben een paar dagen een auto om het eiland te verkennen. De natuur op Bonaire is niet echt heel mooi maar wel apart en indrukwekkend. Erg droog met heel veel cactussen en agave. 

Kralendijk is een gezellige plaats met als hoofdattractie een hele goede ijssalon. Voor de laatste nacht op Bonaire verlaten we de haven en pakken voor de Boulevard een mooring op. Zo heeft de bemanning ook ervaren hoe het is om de nacht te slapen met alleen maar open oceaan achter je.

De zeiltocht naar Curaçao is een mooie dagtocht met een goede wind en behoorlijke golven. Voor Annemiek haar eerste zeemijlen sinds bijna 1,5 maand. De aanloop naar het Spaanse Water is nog best even spannend omdat het erg smal is, er veel ondieptes zijn en je door de dwarsstroming snel naar de rotsen wordt gezet. Maar met alertheid van iedereen komen we goed binnen.  4 anker pogingen zijn er nodig voordat de Spirit of a Geisha goed vast ligt maar dan hebben we onze plek voor de komende periode gevonden.

Na een dagje inklaren, dagje wandelen, dagje snorkelen en een dagje lekker luieren  gaan Peter en Jolanda van boord om nog een weekje in een hotel in Willemstad door te brengen. We hebben met z’n vieren een heel gezellige tijd aan boord gehad en zijn ze reuze dankbaar voor alles wat ze voor ons gedaan hebben.

Voor ons (en dan vooral Gerco) breekt er een tijd aan van klussen. Een bevriend schip, de Avalon, ligt bij Curaçao Marina op de kant en Gerco heeft met Geert afgesproken wat onderhoudswerkzaamheden te doen terwijl Geert en Judith een paar maanden naar Nederland zijn. In 10 dagen zijn de klusjes afgerond (en is de boordkas weer een beetje gespekt). Net op tijd want John (broer van Annemiek) en Anneke komen 24 juni aan op Curaçao en zullen hier een weekje blijven. Met z’n vieren doen we veel leuke dingen op het eiland en natuurlijk moet er ook nog een dagje gezeild worden. De vorige keer dat John ons op kwam zoeken in Suriname was dit niet mogelijk. Vanaf begin juli zijn we weer met z’n tweeën en is er daadwerkelijk tijd voor rust.

 

Nauw ja rust…….. Er moet getraind worden. De sportschool is absurd duur maar we vinden aan de overkant van de baai bij de surfschool een mooi stukje kunstgras voorzien van schaduw. Dagelijks wordt daar door ons vanaf 07:30 een uurtje getraind om de gezondheid en belastbaarheid weer op niveau te krijgen.

Behalve dat wij onderhoud nodig hebben heeft ook de Spirit of a Geisha wel wat te lijden gehad. Naast reguliere onderhoud moeten we bezig met onze stroom huishouding. Er moeten zonnepanelen bij geplaatst worden en de accubank wordt uitgebreid. Niet makkelijk hier op Curaçao want materiaal is heir niet of nauwelijks te verkrijgen. Gelukkig ligt het zeiljacht Satisfaction nog op Grenada en wil Dennis wel wat materiaal voor ons meenemen.

Maar toch, we hoeven ons even niet druk te maken over inklaren, telefoonkaartje scoren, waar de supermarkt te vinden is enz. Dus een beetje rust hebben we dat dan ook wel weer. Ongeveer half  september zullen we onze reis weer vervolgen richting Aruba, Colombia en de San Blas eilanden.

En dan?........... We zijn er nog niet uit.

Reactie plaatsen

Reacties

Nanda
een jaar geleden

Geniet van jullie ‘pauze’. Wat een mooie plek om even tot rust te komen!

Gerard
een jaar geleden

Mooie blog weer. Veel plezier daar

John
een jaar geleden

Leuk weer om te lezen, wij hebben enorm genoten.
Heel fijn om jullie weer live te zien en gezellige dagen samen door te brengen.
Geniet van de rustige periode en tot elders op de wereld.

Helma Gravendeel
een jaar geleden

Weer met plezier jullie update gelezen. Geniet van de komende tijd.

Marga
een jaar geleden

Fijn weer een nieuw blog te lezen.

Peter
een jaar geleden

mooi reisverslag weer. Geniet elke keer van de verhalen

Trees van der Zijden
een jaar geleden

Wat een geweldige reis en ervaring voor jullie.
Dit is een droom die velen niet waar durven maken,. En bijzonder leuk dat John en Anneke bij jullie zijn geweest. Ik kijk uit naar je volgende verhaal. Geniet met volle teugen samen en heb het goed!
Liefs (tante) Trees ☺️🤭

Greta de Jong
een jaar geleden

Leuk weer een reactie van jullie te vernemen. Jullie gaan je weer opladen voor de volgende trip, het repareren vd boot en de rust is natuurlijk ook goed voor de rug van Annemiek.