Een jaar onderweg

Gepubliceerd op 4 juni 2023 om 23:55

Ontelbare keren zijn we de Ketelbrug  onderdoor gevaren. Het is 4 juni 2022 als we onder begeleiding van de Weergaloos en de Beau Fort de Ketelbrug passeren . Het zal lang duren voordat we  deze brug in de tegengestelde richting  opnieuw passeren. We zijn na lang voorbereiden daadwerkelijk vertrokken voor een lange reis.

Nog een beetje onwennig varen we  in de maand juni via de Belgische en Franse kust zuidwaarts. Eenmaal voorbij Camaret sur Mer beginnen we te kijken naar een goed moment om de Golf van Biskaje over te steken.  Op 29 juni vertrekken we uit St. Marin voor onze eerste echte uitdaging; de oversteek van de beruchte Golf van Biskaje. 3 dagen later varen we A Coruña binnen,  moe maar zeer trots en voldaan.

Frankrijk

Halverwege

Spanje

De maand juli brengen we door in de Spaanse Ria’s.  Een prachtig zeilgebied met iedere keer weer een andere ankerplek of een ander mooi plaatsje. Dit is een gebied waar je vele seizoenen in door zou kunnen brengen. Op de achtergrond speelt wat onrust want de kust van Spanje en Portugal wordt geteisterd door Orka’s die zeilboten aanvallen. We horen veel meldingen en verhalen om ons heen maar uiteindelijk hebben wij geen Orka’s gezien.

Alvor

Ongemerkt varen we zuidwaarts en gaat Spanje over in Portugal. De westkust van Portugal vinden wij niet het meest interessante gebied maar de plaatsen Porto en Lissabon zijn geweldig. 

Op 15 augustus passeren we de meest zuidwestelijke punt van het Europese vaste land en komen we in de Algarve. De zuidkust van Portugal is erg toeristisch maar heeft ook veel leuke plekken waaronder Alvor en Culatra. In Lagos treffen we Patrick en Dhyana, een neef van Annemiek en het wordt een gezellige en hartelijke avond.

Het is inmiddels september en met de Oversteek naar Porto Santos verlaten we het vaste land van Europa. De tocht naar Porto Santos duurt uiteindelijk  4 dagen en is daarmee net weer iets langer dan de oversteek van de Golf van Biskaje. Op Porto Santos vormt zich langzaam aan een groep Nederlandse en Belgische schepen die elkaar nog lange tijd tegen zullen komen. Na een weekje vertrekken we naar Madeira, één van de plekken die hoog op ons verlanglijstje stond. Helaas wordt ons verblijf op Madeira bruut onderbroken. We vliegen terug naar Nederland om afscheid te nemen van Carola en John te steunen. Eenmaal terug op Madeira maken we nog een aantal prachtige wandelingen.

Haven van Porto Santo

Wandeling op Madeira

Madeira

De oversteek naar de Canarische eilanden is niet zo lang maar het is wel één met zwaardere omstandigheden. Gelukkig houdt schip en bemanning zich goed.  In de maand oktober zwerven we over de Canarische eilanden. Voor ons is het eiland La Gomera de grootste favoriet. Hier blijven we dan ook meer dan een week voor wederom mooie wandelingen.

De eerste helft van november brengen we door op Gran Canaria om daar samen met Marjolein en Hans de 75ste verjaardag van Joop te vieren. Afscheid nemen van Gran Canaria betekend daardoor naast afscheid nemen van Europa ook voorlopig gedag zeggen tegen dierbaren.

Sal, Cabo Verde

Met een snelle overtocht van 780 mijl in precies 5 dagen komen we aan op de Kaapverdische Eilanden, onze eerste bestemming buiten Europa. Prachtige eilanden met een hele mooie bevolking waar we eigenlijk iets te kort de tijd voor nemen.

Het is ook de eerste plek waar we met inklaringsprocedures, vreemde valuta en een lokaal simkaartje voor de telefoon geconfronteerd worden.  Ondertussen weten we niet beter.

De maand december staat in het teken van de grote oversteek. We liggen een week in Mindelo om ons voor te bereiden. Hier bruist het van de leven en zijn er vele jachten die zich op hetzelfde voorbereiden; de oversteek van de Atlantische oceaan. Veel boten gaan rechtstreeks naar Carieb maar wij zetten met meer dan 10 schepen koers naar Suriname. Op 9 december gooien we los en komen uiteindelijk 14 dagen later aan bij de Suriname rivier net op tijd om met 14 Nederlandse en Belgische schepen Kerst in Suriname te vieren.

Na 3 weken Suriname vertrekken we richting de Caribische eilanden. Hier zullen we een aantal maanden rond cruisen. Zelf vinden we de zuidelijke eilanden het mooist en het meest authentiek. Vooral Tobago en Dominica hebben ons hart gestolen. Maar ook de andere eilanden hebben allemaal iets eigens en zijn het bezoeken waard. Er gaan dus ook heel wat mijlen onder de kiel door maar ook heel wat kilometers wandelpad onder onze voeten door.

Suriname

Tobago

Dominica

Uiteindelijk gaat het daar ook mis. Annemiek klaagt al wat langer over een scheenbeen blessure. Na wat meer rust en medicatie lijkt dit de goede kant op te gaan tot dat de pijnklachten in het linker been fors toenemen en ze niet meer op of neer kan. Van Antigua varen we terug naar Sint Maarten waar uiteindelijk een hernia geconstateerd wordt. Deze zal met rust, medicatie en oefentherapie over moeten gaan maar oceaan zeilen is er voorlopig even niet meer bij.

Na 3 weken revalideren is de belastbaarheid groot genoeg om met het vliegtuig naar Bonaire te gaan en vaart Gerco de boot samen met Peter en Jolanda in 3,5 dag van Sint Maarten naar Bonaire.

En dan is het 4 juni 2023 en zijn we precies een jaar onder weg. We liggen nu bijna een week op Bonaire en genieten samen met Peter en Jolanda van het eiland. Over een paar dagen zeilen we naar Curaçao en zal ook Annemiek weer haar eerste mijlen maken.

Op Curaçao zullen we 2 a 3 maanden in de parkeerstand gaan. Dit geeft Annemiek mooi de tijd om verder te revalideren en geeft ons beide de tijd om het afgelopen jaar te laten bezinken.

Het was een prachtig jaar maar ook een heel intensief jaar. Een paar cijfers:

  • We hebben 7815 mijl gevaren
  • 90 verschillende plaatsen aan gedaan
  • In 39 havens gelegen
  • Op 6 plaatsen aan de mooring gelegen
  • En op 52 plaatsen achter eigen anker gelegen

Bonaire boven water

Bonaire onder water

En dan moeten we ons gaan beraden hoe we verder gaan. In ieder geval willen we naar Colombia, de San Blas eilanden en Panama maar de grote vraag wordt of we het Panamakanaal door gaan of niet.

Zo gauw we die beslissing genomen hebben laten we het jullie weten.

Reactie plaatsen

Reacties

Jules en Mieke
een jaar geleden

Mooi dat het met Annemiek al weer wat beter gaat. Dat de plannen daardoor anders worden is duidelijk. Uit eigen ervaring bekend met wat een hernia betekent. Het gaat over, maar duurt even. Lastig maar neem die tijd. We wensen jullie sterkte en toch mooie tijden daar in de Carieb en hopen dat jullie jullie dromen kunnen blijven realiseren.

Herman Slurink
een jaar geleden

Beste Gerco en Annemiek, bij deze een groet uit Zwartsluis en bedankt voor een jaar lang delen van jullie ervaringen. Verstandig om een paar maanden rust te nemen voor herstel en wellicht ook om de juiste koers voor de toekomst te bepalen. Ik wens jullie veel wijsheid en ook moed toe in het simpele besef: leef in het nu en participeer op wat je voor de voeten komt. Veel geluk en een hartelijke groet.

Peter
een jaar geleden

Wat een mooie samenvatting. Erg leuk om te lezen. Ben benieuwd naar het vervolg. Hartelijke groet, Petet

Helma Gravendeel
een jaar geleden

Een jaar in 1 blog. Mooie samenvatting gemaakt van al jullie avonturen. Wens jullie wijsheid en succes bij alle overwegingen en Annemiek in het bijzonder een voorspoedig herstel. Een goed verblijf op Curacao.

Henri Ringeling
een jaar geleden

Wat een geweldig avontuur! Ik zit telkens met open mond te lezen wat jullie allemaal beleven, zowel in de blogs als op Polarsteps. En nu even pas op de plaats. Heel veel beterschap voor Annemiek en groetjes vanaf de Dilleweg in Zwolle.

Wal kapitein :)
een jaar geleden

Mooi jaar overzicht en leuk want gisteren voeren wij na 1 jaar ook weer onder de Ketelbrug door.
En kregen Bert en Gerrie op visite in Ketelhaven. Morgen naar m,n moeder in Zwartsluis die 90 jaar gaat worden. Tabe, en veel liefs van ons. Marga en Cor

Marjolein
een jaar geleden

Fijn dat het met Annemiek wat beter gaat. Hoe ging revalideren ook alweer? Iets met stap voor stap, acceptatie van het hier en nu, blijven bewegen op de plaats waar je bent (net als de zee) en dromen waarmaken in het groot of klein... Maar ook hersteltijd inbouwen en dat is wat jullie nu doen denk ik. Werken aan je gezondheid en verwerken van alle mooie ervaringen. Ik kan me voorstellen dat op een gegeven moment je hoofd ook vol zit en dat het mag gaan landen. Komt tijd, komt raad, ik wens jullie voor nu rust en wijsheid maar ook plezier toe op Curaçao!
Panamakanaal? Ik blijf rond de IJssel bewegen: ik ga van Zwolle naar de nieuwe locatie Deventer binnenkort en daarnaast maak ik ook de oversteek over de IJssel naar de locatie Apeldoorn. En uiteraard trotseer ik de Waddenzee regelmatig ;-)
Liefs vanuit Zwolle xxx

Dick en Desirée
een jaar geleden

Wat kan er in een jaar veel gebeuren zeg, super hoor! Een fijne tijd nog in de Carieb en voor Annemiek sterkte met revalideren🍀
Veel groeten vanaf de andere kant van de Ketelbrug!

Danielle Doeven
een jaar geleden

Wat een prachtige samenvatting van een bewogen jaar! Heel veel succes voor Annemiek, hopelijk valt er zonder al te veel pijn mee te zeilen! Veel plezier op Curaçao de komende maanden.

Rinske
een jaar geleden

Wat een avontuur en wat een bewogen en bijzonder jaar. Volwaardige zeilers inmiddels! Mooi te lezen. Elke keer weer benieuwd wat jullie hebben bezichtigd en meegemaakt. Geniet van de rust en tijd voor verder herstel!

Anja en marco
een jaar geleden

Wat een prachtig verhaal van afgelopen jaar. Annemiek beterschap en blijf lekker genieten samen.
Groet s/y Ypsos Ketelhaven

jan van der zijden
een jaar geleden

Ik heb met veel plezier naar het verslag gelezen van het eerste jaar van jullie zijl reis. Gewedig !
Ik wens jullie nog een goede en veilige voortzetting van jullie avontuur.

Jacomijn
een jaar geleden

Mooi jaaroverzicht, erg leuk om te lezen! Heel wat meegemaakt. Fijn dat het al wat opknapt Annemiek. Heel veel beterschap verder en geniet van de periode van rust. Liefs, Jacomijn