Kan dat zomaar?

Gepubliceerd op 21 april 2022 om 22:00

Is een vraag die best wel vaak gesteld wordt. Vooral door niet zeilers. Mag je zo maar met een zeilboot de wereld over zeilen? Het antwoord is ja, dat mag en je hoeft aan vrij weinig eisen te voldoen.

Regelmatig lees je verhalen van mensen die zonder ervaring een boot kopen en dan 2 jaar later vertrekken voor een lange reis. Daar zijn wij dan toch iets te voorzichtig voor en hebben onze ervaring jaren lang opgebouwd. Van zeilen met een open zeilbootje op het binnenwater naar de eerste stappen op het IJsselmeer en Waddenzee. Uiteindelijke varen we nu al vele jaren in de vakanties op de Noordzee en hebben we inmiddels in aantal mijlen de wereld al een keer rond gevaren. Hieronder een globaal overzicht van onze zeetochten.

  • 2005 Nederlandse kust
  • 2006 Nederlandse en Belgische kust
  • 2007 Duitse wad
  • 2008 Tocht van 3 maanden naar Engelse zuidkust, Kanaal eilanden en Noord Frankrijk
  • 2009 Oost kust Engeland
  • 2011 Oost Engeland en Londen
  • 2012 Engelse zuidkust
  • 2013 Noord Frankrijk
  • 2014 Noord Frankrijk
  • 2015 Zuid Engeland
  • 2016 Noord Frankrijk, Seine baai
  • 2017 Noord Frankrijk
  • 2018 Tocht van 3 maanden naar Zuid Engeland en Zuid Bretagne tot aan La Rochelle
  • 2019 Zuid Engeland en de Kanaal eilanden
  • 2020 Noord Frankrijk, Seine baai
  • 2021 Noord Frankrijk

Wat ontbreek is ervaring op oceanen maar er moet toch ook nog iets te ontdekken zijn.

Maar om nu volledig op onze ervaring te vertrouwen ging ons nog net iets te ver. Oceaanoversteken vragen toch echt nog wel iets meer voorbereiding.

Onze voorbereiding start in Corona tijd. Dit heeft als voordeel dat er steeds meer cursussen online gegeven worden. Dat scheelt heel veel reistijd en voor veel dingen is online training eigenlijk prima te doen. Zo hebben we veel gehad aan de online lezingen die gegeven werden door de organisatie van de ARC. De ARC is een, in groepsverband, georganiseerde oversteek van de Canarische eilanden naar het Caribe die jaarlijks gehouden wordt. In de aanloop hiernaartoe wordt er veel kennis gedeeld. En laat dat in Corona tijd dus online voor iedereen toegankelijke te zijn, ook als je je niet bij de groep aansluit (en dat doen we zeker niet).

Het weer

Met het weer rondom Nederland en het Kanaal hebben we inmiddels aardig leren omgaan maar hoe werken de systemen verder op? Hoe kom je aan goede informatie en hoe gaat dat op de oceaan? Nimos Meteo heeft een aantal cursussen. Van een Basis cursus Praktische Meteo voor zeilers naar Meteo voor zeezeilers en tot slot Toegepaste Meteo voor Vertrekker. Zonder te denken dat we het weer nu helemaal snappen hebben we veel meer inzicht gekregen in weersystemen en zijn dus niet meer volledig afhankelijk van Windfinder en zijn collega's. We kunnen weerkaarten analyseren, kunnen goed om gaan met de Gribfiles en vooral........... we weten hoe we aan deze informatie kunnen komen, ook midden op de oceaan.

EHBO

Door mijn achtergrond als fysiotherapeut heb ik wel enige medische kennis en EHBO achtergrond. Dus als Anemiek iets overkomt krijgt ze vast eerste hulp maar andersom....? Daarom start Annemiek met een basis cursus EHBO bij het Rode Kruis. 112 bellen op de oceaan wordt echter wat lastig, reanimatie en AED zo niet onmogelijk dus we zullen op medisch gebied meer zelfredzaam moeten worden.

Wat volgt is een intensief weekend waarin we dingen leren die we nooit hopen toe te passen. Rob Sijbers leert ons hoe je diverse ziektebeelden herkent en hoe hier op te reageren. 

Het is tevens prettig om te weten dat je er midden op de oceaan toch ook weer niet helemaal alleen voor staat. De Radio Medische dienst in Nederland is er speciaal voor zeevarenden over de hele wereld. In geval van medische calamiteit zijn zij 24 uur per dag bereikbaar om samen met jou een diagnose te stellen en de juiste behandeling op te starten. Onze verbandtrommel en medicijnkoffer zou dan ook op de eerste hulp post niet misstaan.

Overleven

Slecht weer, storm, hoge golven en dan je schip moeten verlaten. Dit is natuurlijk een van de grootste nachtmerries van iedereen die vertrekt en hopen we nooit mee te maken. Vooral niet na de realistische cursus bij Get Wet Maritiem in Rotterdam. In het trainingsbad van de KNRM zijn we een hele dag in de weer met reddend zwemmen, reddingsvlotten omkeren, touwklimmen helikopter redding, auto te water en nog veel meer. En dit niet alleen in alle rust. Nee, ook in het donker met golven van 1,5 meter, windkracht 7 en koud water uit de brandweer slang.

Het is een leuke en leerzame dag met veel lol maar ik hoop ook dat het de enige keer is dat we een reddingsvlot hebben hoeven omdraaien.

 

Wij danken Deborah en Matthijs van zeilschip de Sarabande dat ze aan ons dachten toen ze zelf geen tijd hadden voor deze training.

Als de laatste klussen aan de boot gedaan zijn komen de momenten van afscheid nemen dichter bij.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.