Aan de overkant van de oceaan

Gepubliceerd op 28 januari 2023 om 22:03

Suriname is het eerste land wat we aan de andere kant van de oceaan aandoen. Onze aankomst bij de monding van de Suriname rivier is midden in de nacht. Om 4 uur ’s morgens laten we in de luwte bij Braamspunt het anker vallen. Na iets meer dan 13 dagen geluid en onrust in de boot is er dan plotseling de rust. De geluiden vanaf het land zijn meteen anders dan dat we gewend zijn en ook de wat vochtige zoetige geur van het oerwoud en de rivier zijn zeer kenmerkend.

Vanaf het begin dat we deze reis aan het plannen waren stond Suriname zeer hoog op het lijstje van wenselijke bestemmingen. We hebben dan ook voor een aantal weken een plek geserveerd bij Marina Resort Waterland, 30 mijl de rivier op een stuk voorbij Paramaribo.

In het einde van de middag van 23 december liggen we daadwerkelijk aan de steiger en kan de champagne open om op de oversteek te toosten. We liggen gedurende de feestdagen met 9 andere Nederlandse/Belgische boten in de Marina. En natuurlijk moeten Kerst en de jaarwisseling gezamenlijk gevierd worden. Echter, na ruim 2 weken op zee is onze voorraad met vers materiaal toch echt wel op. Gelukkig niet alleen bij ons en Bart, van zeiljacht Maeva, offert zich op om met een klein busje vol met zeilers naar de supermarkt in Paramaribo te rijden. Niet zo ver weg maar gezien de staat van onderhoud van de wegen en de drukte rond Paramaribo kost 25 kilometer rijden toch al gauw een uur.

Op eerste kerstdag kookt iedereen iets en wordt er met z’n allen op de stijger gegeten. Tot laat in de nacht wordt er nog muziek gemaakt.

Suriname is voor ons een hele nieuwe ervaring. ’s Morgens als je wakker wordt hoor je niet de merel zingen maar hoor je de brulapen die aan de andere kant van de rivier zitten/hangen te brullen en zijn er nog veel meer andere onbekende geluiden vanuit de natuur. Vlak bij de haven komt iedere ochtend een groep doodshoofd aapjes langs.

De hoofdstad Paramaribo is een chaotische stad. Veel koloniale huizen zijn opgeknapt maar een even zo’n grote hoeveelheid is in zeer vervallen staat. Men is trots op zijn land maar doet weinig om het te onderhouden

In het verkeer zit niet echt een structuur en de wegen zijn erg slecht, vooral de belangrijkste weg naar Paramaribo is in de laatste 5 kilometer abominabel slecht. Bij een regenbui staat direct alles blank. En regenen dat doet het af en toe in grote hoeveelheden, het is kleine regentijd. Ik wil niet weten hoe het er in de grote regentijd aan toe gaat.

De mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam en rondom Paramaribo wordt voornamelijk Nederlands gesproken. Nederlands is ook de taal bij de officiële instanties. Plaatsnamen en straatnamen zijn in het Nederlands met plaatsen als Groningen, Wageningen en Domburg.

Alle supermarkten zijn in handen van Chinezen en op bijna iedere straathoek heb je wel een supermarkt. Meestal erg klein, met een assortiment van “van alles en nog wat” maar natuurlijk nooit datgene wat jij nodig hebt. Rondom Paramaribo zijn 3 grote supermarkten met Europees assortiment voornamelijk uit Nederland. Ook deze supermarkten zijn in handen van Chinezen.

Op Oudejaarsdag gaan we ’s middags met 18 personen in een busje naar Paramaribo om te zien hoe Suriname het jaar uit luid. Dat doen ze dus met z’n allen op straat met eten en drinken (veel drinken) en een hoop kabaal uit immense boxen. De “jonkies” van de groep blijven ook voor de avond in Paramaribo, de “oudjes” gaan in de loop van de middag terug en vieren samen met Noël, de eigenaar van het Resort, oudjaarsavond met oliebollen, appelflappen en natuurlijk champagne om 24:00 uur. Op 1 januari volgt een gezamenlijke Nieuwjaars duik en zorgt Marjan voor echte erwtensoep.

 

Op 2 januari komt Annemiek’s broer John ons een week gezelschap houden. Hij krijgt nog geen 24 uur om te acclimatiseren want de volgende dag gaan we gelijk voor 4 dagen op pad de jungle in. Samen met de bemanning van de jachten Toubab eb Avalon hebben we een Hiking tour  geboekt in het gebied van de Suriname Boven Rivier.

Dit is het gebied waar de Marrons wonen, afstammelingen van  Afrikaanse slaven die ooit naar Suriname gehaald zijn en die het lukte om aan de slavernij te ontsnappen door het binnenland in te vluchten. Het is een trots volk wat graag vast houdt aan tradities en de eenvoudige levenswijze.

3 Dagen lopen we met een gids door de jungle van dorp naar dorp en iedere nacht slapen we op een ander Resort aan de rivier. Zo af en toe wordt er met de Korjaal een stuk varend overbrugt. Voordeel hiervan is dat een deel van onze bagage in de Korjaal achter kan blijven terwijl wij weer naar het volgende dorp wandelen.

 

Onze gids Choi is geboren en opgegroeid in dit gebied. Hij kent de taal, de gewoontes en de mensen in het gebied. Bij ieder dorp is er dan ook wel even contact met de locals en lunchen we bij iemand uit het dorp. Suriname is groot waardoor we op de vierde dag voornamelijk bezig zijn het hele stuk weer terug te reizen met Korjaal en busje. Iedereen heeft genoten van de Jungle tocht. Voor ons was dit het hoogtepunt van ons bezoek aan Suriname.

Na een dagje bijkomen huren we een auto om samen met John Paramaribo te bezoeken en naar een oude plantage te gaan. Peperpot is een oude koffieplantage. Helaas is er van de plantage niet veel meer te zien maar de oude koloniale gebouwen zijn prachtig.

Een dag later brengen we John met de huurauto naar het vliegveld. Zijn week Suriname zit er op en we hebben het erg leuk gevonden om dit met hem te delen. Wij besteden nog 2 dagen aan boodschappen doen en uitklaren en varen op donderdag weer richting de riviermonding om bij Braamspunt ons Suriname avontuur te eindigen, daar waar het 3 weken daar voor ook begon.

2,5 dag hebben we daarna nodig om aan te komen op ons eerste eiland met palmboom strandjes, Tobago.

Reactie plaatsen

Reacties

Vincent Wellenberg
een jaar geleden

Wat prachtig om jullie belevenissen te lezen! Wens jullie nog vele mooie avonturen toe en ik blijf jullie graag volgen👋👋

John
een jaar geleden

Het was een heel fijn weerzien na een heftige periode in mijn leven. Zo fantastisch om Annemiek en Gerco in mijn armen te kunnen sluiten en een prachtig avontuur in Suriname met hen te mogen beleven. Ik ben jullie dan ook enorm dankbaar dat jullie dit mij geboden hebben. Wij kijken nu uit naar een volgend weerzien ergens in de wereld. Veel plezier met het vervolg van het fantastische avontuur.
Groetjes John en Anneke

erik van der schaar
een jaar geleden

Wat een geweldig avontuur weer!! En enorm leuk dat jullie dit delen. We zijn bijzonder benieuwd naar de volgende verhalen van jullie mooie reis. Veel groeten Cobi en Erik

Jessica Hollewijn
een jaar geleden

Wauw! Wat gaaf Gerco, wat een adventure!

Nanda
een jaar geleden

Prachtige ervaring, ga door met genieten!

Joop
een jaar geleden

Herinnering komt naar boven bij het zien van de foto’s.Samen met Johanna daar ook gezworen.

Danielle Doeven
een jaar geleden

Mooie foto's en fijne verhalen. Dank je wel. Veel plezier op Tobago!

Henri Ringeling
een jaar geleden

Prachtig beschreven. Bijna alsof we met jullie meereizen. Heerlijk om te lezen op een grijze bewolkte zondagochtend. Hulde!!!

Jacomijn
een jaar geleden

Super leuk om jullie te volgen Annemiek, wat een geweldig avontuur!! Ik lees jullie stukjes met veel plezier. Ik ben jaaaaren geleden op Tobago geweest, prachtig eiland. Succes en enjoy!!

Anneke Vos
een jaar geleden

Hoi Annemieke en Gerco
Dank voor de mooie verhalen en foto’s van jullie avontuur. Respect voor jullie om zo’n avontuur aan te gaan. Groetjes Jan en Anneke

Greta de Jong
een jaar geleden

Heb net even jullie belevenissen van en in Suriname gelezen met daarbij de fantastische foto’s. Wat is het toch een avontuur en wat komen er allemaal prachtige dingen voorbij. Stiekem kijken we al weer nr. het volgende verslag uit 😉.

Soeren Rewes Larsen
een jaar geleden

Tak for medrivende beretning fra jeres tur.
Håber i får mange gode oplevelser i jeres nye liv.
Bedste hilsener Lis og Søren Tortuga Puerto Rico.

marjolein
een jaar geleden

Door jullie verhalen reis ik een beetje met jullie mee, wat een prachtig avontuur! Geniet van al het moois, neem ook de tijd om het te verwerken op een of ander wit strandje...ik kijk uit naar het volgende verslag!

Soeren Rewes Larsen
een jaar geleden

Bliver spændende at følge jeres videre færd

Edward
een jaar geleden

Heel gaaf om te lezen, en ga dat zeker blijven doen.
Geniet er met volle teugen van, maar dat hoef ik jullie niet te vertellen.😁