Zuidwaarts via snel stromend water

Gepubliceerd op 27 juni 2022 om 22:45

Er zijn grofweg 2 manieren om naar Spanje te varen; eerst een stuk langs de zuid-Engelse kust naar Falmouth of eerst langs de Franse kust naar zuid Bretagne. Vanaf Falmouth is de windhoek vaak gunstiger  maar de oversteek naar A Coruña langer, vanaf zuid Bretagne is de oversteek  zo’n 60 uur maar is er wat minder vaak een goede windrichting om over te steken. Het is een beetje een kwestie van geloof en voorkeur en gezien onze voorliefde voor Frankrijk kiezen wij voor de route via zuid Bretagne.

In deze route zitten echter wel een paar passages waar het water zeer snel stroomt en waar het moment van passeren nog al nauw luistert; de Alderney Race, Canal du Four en de Raz du Sein.

Maar eerst moeten we Nederland verlaten en zien in de buurt van Bretagne te komen. Vanuit Ketelhaven varen we in één dagtocht naar IJmuiden. Voor ons een bekent stuk en een stap die we de laatste jaren vaak maken met de zomervakantie.  De windkracht is de dag daarna niet gunstig voor een lange etappe dus maken we een klein stapje naar Scheveningen. Dit zal dan wel onze laatste haven in Nederland zijn. Hiervandaan maken we 2 dagen later de stap naar België.

We zijn echt onderweg op het moment dat het eerste buitenlandse vlaggetje in het wand gaat ook al voelt het voor ons nog gewoon als de eerste stappen van onze zomervakantie. Dit hebben we vaker gedaan, in redelijk grote stappen zuidwaarts proberen te komen. Sommige jaren zit het dan mee met de wind, andere jaren tegen en laat dit nu net een jaar zijn dat we het niet cadeau krijgen van de weergoden.

Ons eerste echte doel is Dieppe. Hier willen we in de Kapel boven op de klif een kaarsje branden voor onze dierbaren die inmiddels niet meer onder ons zijn. Om hier te komen krijgen we eerst nog een aardige beproeving bij het ronden van Cap Gris-Nez, de kaap vlak voorbij Calais . Het stroomt hier zo hard dat je dit niet tegen wilt hebben maar de wind is fors en staat tegen dus dan krijg je de combinatie wind tegen stroom en dat is op zijn zachts gezegd niet prettig.

In Dieppe nemen we een dag rust en maken van daar uit, door de nacht door te varen, een grote stap naar Cherbourg. Vanaf hier begint het echt snel stromende water.

De Alderney Race is het stuk water tussen het Franse vaste land en het Kanaal Eiland Alderney. Het liefst passeer je dit stuk met Slack (geen stroom) en anders stroom mee. Vanuit Cherbourg is dit goed te timen en aangezien er weinig wind staat moet de motor mee helpen en is de timing helemaal makkelijk. Soepel spoelen we daarna naar Guernsey.

Na een paar dagen verwaaid te hebben gelegen in Roscoff volgt de passage van het Canal du Four. Dit is het stuk vaarwater om de uiterste punt van Bretagne en wordt smal gemaakt door het eiland Ouessant. Het wordt een mooie zeiltocht met een goede timing en tegen acht uur ’s avonds lopen we Camaret sur Mer binnen.

Nog één wildwater baan te gaan, de Raz du Sein. Omdat we eerst 2 dagen naar Morgat zijn gegaan moeten we opkruisen richting de Raz du Sein en is het dus wat moeilijker om te timen. Het waait fors uit het zuidwesten wat de kust van zuid Bretagne lage wal maakt, de hele oceaan komt dus onze kant op. We hebben even de motor bij staan om op tijd bij de Raz du Sein te zijn . 

Als we het niet zien zitten dan draaien we om en gaan naar een andere plaats. De golven zijn indrukwekkend hoog en het is een aardige klotsbak maar eenmaal bij de passage kunnen we er in één slag door (ga voor de video van de passage naar Polarsteps). Daarna wordt onze koers gunstiger, komen de golven meer van achteren en varen we met hoge snelheid richting Sainte-Marine. Het was een spannende tocht maar het geeft ons ook een hoop zelfvertrouwen. Per slot van rekening moeten we binnen kort ook de Golf van Biskaje oversteken, de eerste echte meerdaagse tocht naar Spanje.

Als alles volgens plan verloopt komt binnen afzienbare tijd het volgende blog vanuit Spanje.

Reactie plaatsen

Reacties

Jolanda
2 jaar geleden

WoW spannend kijken me die laatste wildwaterbanen! Stoer! Blij dat het jullie hoop en moed geeft. Goede vaart naar Spanje 😘

Ria Burmeister
2 jaar geleden

De kop is eraf!! Nu op naar het echte werk!!!

Erna&Sjoerd
2 jaar geleden

Leuk geschreven, zo leuk om het mee te beleven op deze manier! Goede vaart!

Peter van Nek
2 jaar geleden

Heel leuk om jullie zo te kunnen volgen.
Het is een dagelijks ritueel om even op polarsteps te kijken. Op naar Spanje.

Marjolein
2 jaar geleden

Super leuk om jullie te volgen op de verschillende manieren. Polarsteps wordt regelmatig bekeken voor een update. Succes en veel plezier bij de eerste grote oversteek. Als zus/schoonzus moet ik zeggen dat ik deze eerste oversteek ook wel een beetje spannend vind. Ik volg jullie op de voet. 😁

Annette
2 jaar geleden

Geweldig wat jullie doen! Mooie foto’s en ook de kaarsjes die jullie hebben opgestoken!👍 Goede reis verder😘

Marga
2 jaar geleden

Stoer, pittige tochten.
Nu op weg naar nieuwe havens en de eerste grote oversteek.

Joop
2 jaar geleden

Goede vaart richting Spanje .nu het echte werk🤗💪

Hans de Groot
2 jaar geleden

Mooi om te lezen, prachtige reis

Greta de Jong-Postma
2 jaar geleden

Nu heb ik niet veel verstand van zeilen etc. maar door de verhalen en de prachtige plaatjes kan ik me er wel in verplaatsen. Een groot avontuur. Met plezier kijk ik weer uit naar het volgende verslag.

Mieke van Wesemael
2 jaar geleden

Lieve mensen. Wat een avontuur- heerlijk zo’n mooie start van de reis. Geniet ervan. Wij volgen jullie verhalen. Liefs van de Goelyo

Danielle en Rik
2 jaar geleden

Spannend!!! Op naar Spanje, een goede vaart.

Carola van Rijn
2 jaar geleden

Super leuk om jullie zo te volgen. Succes met de oversteek naar Spanje!

Henri Ringeling
2 jaar geleden

Het leest als een jongensboek. Prachtig avontuur en mooi dat we dat zo een beetje mee kunnen beleven!

Laura Withaar
2 jaar geleden

Wat een spannend avontuur, nu al.. Heel gaaf om te lezen.. :)

Paulien van de Merbel
2 jaar geleden

Wat zijn jullie stoer! Leuk om te lezen!

Marlies Eikenaar
2 jaar geleden

Stiekem toch een prettig gevoel dat er weer een update komt. Erg leuk om te volgen... en we leren ook nog e.e.a. over de zeilkunst. Goede reis!