Gaan we door of niet?

Gepubliceerd op 6 november 2022 om 21:51

De Canarische eilanden zijn voor ons om verschillende redenen een mijlpaal. In 2004 besloten we op Gran Canaria, uitkijkend over het water, om onze eerste langere tocht van 3 maanden te gaan maken. Als we vele jaren later weer op Gran Canaria zijn (telkens met het vliegtuig) zeggen we tegen elkaar; “Wat zou het gaaf zijn als we hier ooit met onze eigen boot liggen”. En dan is het nu eindelijk zover. We zijn op de Canarische eilanden.

 

Een tweede reden waarom het een mijlpaal is ligt in het gegeven dat we hier onze eerste afweging maken om door te gaan met plan A (de wereld rond) of te kiezen voor het eerste alternatief. Namelijk hier overwinteren en dan volgend jaar naar de Middellandse Zee.

In totaal bezoeken we 6 van de 8 Canarische eilanden en ieder eiland brengt ons weer iets anders.

Na een wat onstuimige overtocht komen we aan op ons eerste Canarische eiland La Graciosa. Hier kunnen we niet de haven in maar gaan voor anker in een baai die ongeveer een half uur lopen van het plaatsje af ligt. Het enige echte plaatsje op het eiland heeft alleen maar zandwegen, een kleine haven en een erg leuk havenfront. Het eiland zelf bestaat uit zand en een aantal hoog oprijzende vulkaan kegels. We liggen hier 3 nachten. Genieten van de baai en fietsen een dag over het eiland. En ik kan je vertellen; dat was best pittig.

Via de west kant van Lanzarote zeilen we naar het zuiden. Het uitzicht op Lanzarote is indrukwekkend met de vele vulkaankegels. We hebben in de meest zuidelijke haven van Lanzarote, Marina Rubicon, een plek gereserveerd voor 4 nachten. Op de laatste dag nemen we de bus het binnenland in en bij het uitstappen laat ik mijn telefoon in de bus liggen. Met behulp van een paar aardige Spanjaarden weten we hem te traceren maar kunnen hem pas de volgende dag in de hoofdplaats bij het busstation ophalen. De lol voor die dag is er wel een beetje af maar we zijn o zo blij als we een dag later, na een busreis van een uur, de telefoon weer in ontvangst kunnen nemen.

Van het zuiden van Lanzarote is het maar 7 mijl naar het noorden van Fuerteventura  maar het verschil in sfeer is enorm. Is Playa Blanca wat oubollig en vervallen toerisme, Corralejo op Fuerteventura heeft een actieve sfeer met surfers, andere watersporters en leuke restaurantjes. Het eiland zelf is nog kaler dan Lanzarote. We doen naar het zuiden nog 2 andere havens aan en maken een paar leuke wandelingen. Voor de rest laten we het eiland even voor wat het is.

Het zeilen rond de Canarische eilanden is wisselend. Dicht bij de kust en in de luwte van de eilanden is er weinig tot geen wind. Tussen de eilanden in heb je de acceleratie zones waar dan juist weer heel veel wind staat. Je vervelen is er dan ook niet bij. Vanaf Fuerteventura zeilen we naar Gran Canaria voor een tussenstop van 2 dagen. Ons doel op dat moment is La Gomera maar onze reservering gaat pas 2 dagen later in dus relaxen we een beetje in de haven Pasito Blanco.

 

 

De tocht naar La Gomera voert ons langs de zuidpunt van Tenerife. Het is een heldere dag wat een prachtig zicht op El Teide oplevert. 2 uurtjes voor La Gomera vind de acceleratie zone dat we nog even aan het werk moeten en met 24 knopen aan de wind stuiven we richting de haven.

La Gomera stond hoog op ons verlanglijstje vanwege de vele mogelijkheden om te wandelen. Het nadeel van het eiland is dat het lang altijd geen mooi en stabiel weer is maar wij hebben ruim een week geluk met prachtig weer. En het eiland stelt niet teleur, integendeel. De haven plaats San Sebastian heeft een lekkere sfeer en het binnenland is prachtig. En hoewel dingen moeilijk te vergelijken zijn is dit misschien wel de mooiste plek tot nu toe.

Na al dat wandelen zou het lichaam eigenlijk wat rust moeten hebben maar we hebben een afspraak staan op Tenerife om de boot op de kant te zetten voor onderhoud. Na een kort tochtje van 27 mijl varen we bij binnenkomst in de haven gelijk door naar de kraan en nog geen 1,5 uur later staat de Spirit of a Geisha hoog en droog op de kant. Wat volgt zijn 2 intensieve dagen van klussen aan de boot. 

Door het mooie weer en het slapen op de werklocatie kunnen we lange dagen maken. De werkdag begint om 07:30 en eindigt zo rond 17:00 uur. Minpunt is dat er op de werf veel geschuurd wordt en dat men geen stofafzuiging kent. Na 2 dagen zit de boot dan ook van binnen en van buiten volledig onder het stof. Vooral de zoute buitenkant trekt het vuil aan als een magneet. Als we na 2 dagen weer het water in gaan zijn we ook nog weer 2 dagen bezig om de boel schoon te maken en de motor een onderhoudsbeurt te geven.

Maar dan is onze Spirit of a Geisha ook weer klaar voor de komende periode en kunnen we naar Gran Canaria om samen met Marjolein en Hans de verjaardag van Joop te vieren. Op 14 november wordt hij 75 jaar en gelukkig kan hij dat, na een aantal jaren niet kunnen reizen, nu weer op Gran Canaria vieren. En wat gaaf dat wij er met onze eigen boot bij kunnen zijn. We kijken enorm uit naar deze week samen zijn.

En O ja, voorlopig blijft het plan A.

Vanaf Gran Canaria zullen we de oversteek maken naar de Kaapverdische eilanden en een ligplaats in Suriname is inmiddels gereserveerd. Daar hopen we rond Kerst aan te komen. Maar voor dat het zo ver is moeten we eerst nog de uitdaging van 6 á 7 dagen oversteek naar de Kaapverdische eilanden en 13 á 14 dagen oversteek naar Suriname overwinnen.

Reactie plaatsen

Reacties

Dick en Desirée
2 jaar geleden

ik schrok even van de titel van jullie bericht, haha, maar goed te lezen dat plan A nog staat!! Jullie zijn echt je droom aan het leven, mooi hoor. Geniet van de komende tijd!

Hans de Groot
2 jaar geleden

Hallo, wat een mooi verhaal, probeer plan A te behalen, maar B is ook super

Marjan
2 jaar geleden

Van plan veranderen toont goed zeemanschap. Maar het is toch fijn dat jullie je droom nog willen vervolgen. Op polarsteps houden we jullie in het oog. Goede vaart!

Fleur de Lis
2 jaar geleden

Veel succes met jullie plan A!! Goede keuze!! 👍🏼

Ben
2 jaar geleden

Mooi om te horen dat plan A blijft staan. Geniet nog even van de Canaries en straks van de overtocht(en).

Cor
2 jaar geleden

De grootste uitdaging gaat nu komen, lange tochten van een aantal weken. Ik lees van een ieder dat er een vertrekkersschroom ontstaat, maar iedereen zegt ook, gebruik het meest betrouwbare weatherwindow en gewoon gaan. Uiteindelijk ga je vanzelf het "point of no return" voorbij; Tabe ;)

Sjoerd Wartena
2 jaar geleden

Zoooo leuk geschreven en weer met prachtige foto`s! Tís wel wat leeg in Ketelhaven zonder welkom.

Peter van Nek
2 jaar geleden

Hallo beiden, het is ontzettend leuk om deze berichten te lezen. Blijf dit doen. Respect voor jullie besluit mbt plan A.
Heel veel succes en hartelijke groet Peter van Nek

Greta
2 jaar geleden

Wat is het toch een avontuur met bijkomende zaken zoals telefoon en onderhoud. Leuk ook om te lezen dat jullie op eilanden zijn geweest waar wij ook vakantie hebben gevierd en zien dan herkenning. Wat geweldig dat jullie nu nr Gran Canaria varen om de verjaardag van Joop te vieren samen met Marjolein en Hans. Tot een volgend verslag dan maar weer.

erik van der schaar
2 jaar geleden

Wat een fantastische reis en wat een mooie uitdaging komt er nog aan. Zo te lezen en te zien is het allernaast genieten geblazen en ik hoop dat dat ook echt zo is! Mooi avontuur en we zijn heel benieuwd naar het vervolg. Goede vaart straks en veel groeten.

Silvia Benink
2 jaar geleden

Hee Gerco & Annemiek.......wat een hemelse plaatjes! en inderdaad ; geweldig om familie/bekenden te treffen in een ver oord aanboord van jullie vertrouwde schippie!!

Alberdien en Rene
2 jaar geleden

Leuk bericht om te lezen. Wij kijken al uit naar de volgende avonturen. Veel succes met de verdere reis

Dagmar Bos
2 jaar geleden

Ohhhhhhhhhh wat ontzettend gaaf toch!!!!!

Ik lees jullie verhalen met open mond en vol verwondering en de gedachte: ‘ze doen het gewoon!’ Heel veel liefs

Annette
2 jaar geleden

Hoi Annemiek en Gerco!
Wat een avontuur! Zeilen, wandelen , fietsen…( en hard werken💪).
En heel veel zien en beleven🥰🥰🥰

Henk Broekhuizen
2 jaar geleden

heerlijk dat jullie doorgaan, Ook naar de Kaap verden en ik weet niet wat jullie plannen zijn maar sla Santa Luzia maar over want daar zitten veel gevaarlijke haaien.veel geluk.

Sonja
2 jaar geleden

Hoi beide, leuk om jullie verhalen te lezen. Ik heb bewondering voor hoe jullie alles hebben opgepakt. Succes met het vervolg van het avontuur!

Nanda
2 jaar geleden

Gelukkig hebben jullie nog vertrouwen in het oorspronkelijke plan. Weer mooie plekken gezien de afgelopen periode. Veel plezier eerst nog op Gran Canaria met de rest van de familie!

søren Rewes Larsen
2 jaar geleden

Hilsen fra gamle naboer i Puerto Rico.
Håber i havde en god tur til Kap Verde - det gik ihvertfald hurtigt.
Bedste hilsener Lis og Søren på Tortuga

Ariaan van Walsum
een jaar geleden

Wat een mooie reis tot nu toe!
Succes en veel plezier met vaarplan A