Een maandje Portugal

Gepubliceerd op 11 september 2022 om 00:02

Voor ons was het verschil tussen Frankrijk en Spanje groot. We zijn dan ook erg benieuwd hoe de cultuur shock zal zijn op het moment dat we de 40 mijl van Spanje naar de eerste Portugese haven hebben overbrugd. Al direct bij het binnen varen van Viana do Castello blijkt de Portugese kust echt iets anders te zijn dan de Spaanse Ria’s.

De kustlijn is vlak alleen ver op de achtergrond zijn de bergen nog zichtbaar. Er heerst minder een vakantie stemming en het aantal passanten in de haven is op 1 hand te tellen. De mensen zijn aardig maar op de één of andere manier wat afstandelijker dan de Spanjaarden.

In Viana do Castello worden we hartelijk opgevangen door de havenmeester en van allerlei informatie voorzien. Vooral waar we moeten gaan eten, als we tenminste een beetje authentiek Portugees willen eten. En dat willen we dus ’s avonds op naar restaurant Primavera om tussen de Portugezen onze weg te vinden. Het is een lekkere drukte en chaos en we eten lekkere mosselen en gegrilde vis. Het blijkt dat bijna ieder restaurant een gril buiten heeft staan en al het vlees, vis en inktvis wordt op het terras gegrild.

Onze twee hoofddoelen aan de Portugese kust zijn de plaatsen Porto en Lissabon. Dus verlaten we Viana do Castello richting Porto. Normaal waait er aan deze kust de Portugese Noord. Verder de zee  op is dat ook zo maar aan de kust laat deze wind het afweten. Het wordt dus een combi van zeil en motor.

Porto heeft zelf geen jachthaven dus gaan we naar Douro Marina wat ligt aan de andere kant van de rivier in het plaatsje Afurada.

Het blijkt een leuk authentiek plaatsje te zijn en een goede uitvalsbasis om naar Porto te wandelen.

Porto is een prachtige plaats gelegen aan de rivier de Douro. Aan de ene oever de plaats zelf en aan de andere oever de grote Port huizen. We vermaken ons 1 dag met het slenteren door Porto en 1 dag met het bezoeken van 2 Porthuizen en dan natuurlijk inclusief proeverij. Hoe mooi Porto ook is, door de drukte is het soms lastig deze schoonheid te zien. Na 2 dagen gaan we dan ook weer verder.

We varen langs deze kust niet graag ’s nachts in verband met de Orka aanvallen. Een groep Orka’s valt zeilboten aan en hebben het dan vooral gemunt op het roer van de boten. De Orka’s zijn zo sterk dat ze het roer makkelijk vernielen. Als je de verhalen leest op internet is dit echt geen prettige ervaring en dus ook iets wat je zeker niet ’s nachts mee wilt maken.

Dicht langs de kust, zo veel mogelijk rond de 20 meter diepte lijn, varen we via Fiqueira da Foz en Nazaré naar Cascais. Hier gaan we voor anker en liggen dan aan de monding van de rivier naar Lissabon. We genieten even van de rust van het voor anker liggen en van de schoonheid van Cascais.

We maken de keuze voor de jachthaven zo dicht mogelijk bij het centrum van Lissabon. Deze jachthaven ligt vlak onder de burg wat helaas wel de nodige geluidsoverlast geeft. Maar wederom een prima uitvalsbasis voor het bezoeken van de stad. Gelukkig is het hier minder druk dan in Porto (of dat lijkt zo omdat de stad veel groter is) en het is een genot om door alle kleine straatjes te slenteren. Vooral in de wijken  Bairro Alto en Baixa kunnen we ons uren vermaken.

De andere plaatsen aan de westkust kunnen niet ons hart stelen. Met een tussenstop in Sesimbra en Sines verlaten we de westkust en varen de hoek om naar de Algarve aan de zuidkust.

In Lagos hebben we afgesproken met Patrick en Diana. Patrick is een neef van Annemiek die al jaren in Portugal woont en ook de hele wereld over zeilt. We hebben een gezellige avond bij de Mexicaan. De kust van de Algarve is prachtig, het weer is heerlijk zomers maar het is ook  overdreven toeristisch met toren hoge havengelden. Op twee plekken is het heerlijk ankeren.

De kleinen baai van Alvor lijkt met zijn droogvallende zandplaten een beetje op een stukje Waddenzee. Overdag is het redelijk druk met kleine motorbootjes die allemaal voor anker liggen of op de zandplaat liggen maar tegen de avond blijven er alleen een paar zeilboten over.

Iets verder naar het oosten ligt het zand eiland Culatra. Samen met een ander eiland vormt het voor de kust bij Faro een soort lagune. Het eiland is niet veel meer dan strand en lage duinen maar de sfeer in het plaatsje is heerlijk lay-back.

Naar hier een aantal dagen voor anker te hebben gelegen gaan we langzaam aan weer westwaarts, wachtend op goede wind om over te steken richting Madeira. Even lijkt het er op dat deze wind lang op zich laat wachten. We overwegen nog even om een uitstap te maken naar Marokko, maar als de windverwachting uiteindelijk dan toch voor 4 dagen stabiel is vertrekken we op 30 augustus vanuit Portimão  voor de oversteek van 465 mijl naar het eiland Porto Santo vlak boven Madeira.

We verlaten het vaste land van Europa op weg naar de eilanden. Ons geeft dit het gevoel dat het nu echt begonnen is.

Reactie plaatsen

Reacties

Helma Gravendeel
2 jaar geleden

Wat een mooie avonturen. Prachtige foto’s ook trouwens. Hopelijk gaat het ook goed met jullie zelf. Wij zijn ooit op Madeira geweest...overigens niet per boot. Een prachtig wandel- en bloemeneiland. Kijk uit naar jullie volgende blog.
Groeten vanuit het langzaamaan naar de herfst gaand Nederland.

Heleen de Vries
2 jaar geleden

Het ziet er geweldig uit. Wat een beleving en avontuur. Prachtig dat jullie dit doen. Dat heeft wel veel voorbereiding gekost.

Hans meijerink
2 jaar geleden

Wat een prachtig reisverslag ! Mooie foto's ,maakt herinneringen los. Wij warem ooit in Portugal met het vliegtuig, een gewonnen " v.i.p. reis" nou ja... Wij hebben nou eenmaal geen zeebenen.

Desirée
2 jaar geleden

super hoor, mooie verhalen en jaloersmakende foto's van jullie volgende stuk, leuk om te volgen!

Danielle Doeven
2 jaar geleden

Geweldige foto's, mooi verhaal. Een behouden vaart gewenst!

Dineke
2 jaar geleden

Een mooi reisverslag. Sorry te horen dat jullie voor een verdrietige gebeurtenis even teruggaan van Madeira naar Nederland. Hopelijk gaan jullie de reis snel weer oppakken en ben ik benieuwd naar wat jullie op Madeira gaan beleven. Richard en ik waren er deze zomer enkele weken, vooral in Funchal en Caniço de Baixo deze keer.

Deborah
2 jaar geleden

Leuk om weer even van jullie te lezen! Echt gaaf hè zo met je eigen boot én huis op pad! Wij genieten ook heel erg in Noorwegen. Groetjes vanaf de Saraban’de! Ps onze website is inmiddels ook online :-)