Aan boord bij de Geisha

Gepubliceerd op 23 augustus 2022 om 13:26

Het verschil tussen reizen en vakantie? Tijdens reizen gaat ook het dagelijks leven gewoon door. Al in onze voorbereidingen zijn we bezig geweest om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Niet alleen handig maar ook gewoon leuk om te doen en het geeft je meer vrijheid.

Yoghurt maken

’s morgens mogen we graag ontbijten met een bakje yoghurt met muesli en fruit. Onze koeling is niet zo erg groot dus om voor meerdere dagen  yoghurt aan boord goed te houden is niet echt mogelijk. Daarom maakt Annemiek dagelijks van lang houdbare melk een halve liter yoghurt. En de pakken lang houdbare melk kunnen we makkelijk kwijt.

Broodbakken

Al een aantal jaar maken we gebruik van een moederdesem om brood te maken. Als we een brood bakken kunnen we daar 3 dagen van eten. Nu in Europa is het nog niet nodig om constant ons eigen brood te bakken maar minstens 1 keer in de week doen we dat wel om de regelmaat er in te houden. Daarnaast genieten we natuurlijk van het lokale brood wat tot nu toe zeker niet tegen valt.

Koffie malen

Om koffie te zetten maken we gebruik van een Cafetière. Dit vraagt natuurlijk om een speciale grofheid van maling die lang altijd niet te krijgen is. Dan dus maar pakken met koffiebonen kopen en met de van Jolanda gekregen bonenmaler een half uurtje lekker zen bonen malen om weer een week vooruit te kunnen. Inmiddels zijn de pakken die uit Nederland meegenomen zijn helaas op.

Haar knippen

Anouk heeft geprobeerd ons een beetje te scholen in het knippen van elkaars haar. We zijn inmiddels 2,5 maand onder weg dus heeft Annemiek al twee keer de schaar mogen hanteren en Gerco 1 keer. En ook al zeggen we het zelf; het resultaat is nog niet zo heel slecht.

Lichaamsbeweging

Hardlopen is nog best wel een dingetje. Op de één of andere manier komt het er gewoon niet van. De laatste keer dat we dat gedaan hebben was in Vigo, zo’n maand geleden. Er wordt wel heel wat af gewandeld. Niet alleen voor sightseeing maar ook om boodschappen te doen bij de supermarkt die altijd aan de andere kant van het dorp is. Het dagelijks oefeningen doen gaat beter en als we voor een strand voor anker liggen dan roeien we ’s morgens eerst naar de kant voor een Yoga sessie.

Vissen

Als we niet te hard varen proberen we zelf vis te vangen. Daarvoor kunnen we gebruik maken van een hengel (Trolling) of van een paravaan. Met de hengel hebben we tot nu toe nog niets gevangen maar iedereen zegt dat dat wel komt als we in ander water varen. Met de paravaan zijn we tot nu toe iets succesvoller. Een aantal makreeltjes, een Geep en een goudmakreel. Nog niet zo veel dus maar telkens toch goed voor een aangename borrelhap.

De was

Er zijn natuurlijk boten die een wasmachine aan boord hebben maar daar hebben we de ruimte niet voor en ook de stroomcapaciteit niet voor. Zo’n 1 keer in de 2 weken moet er dus met 2 waszakken een wandeling gemaakt worden naar de wasmachine op de haven of naar een wasserette in het dorp. Klinkt omslachtig maar het werkt effectief (als de droger tenminste doet wat hij moet doen) en het levert  met regelmaat leuke ontmoetingen op.

Administratie

Van dubbel inkomen naar geen inkomen is best wel een uitdaging als je dat 5 jaar vol wilt houden. Het budget voor onze reis is dan ook best wel strak en uitgedacht. Dit betekend dat er naast een potje calamiteit, terugkeer en vaste lasten we voor ons zelf een dagbudget hebben vastgesteld voor levensonderhoud en havengelden. Wekelijks worden de uitgaven op een rijtje gezet om dit te monitoren. Het is in vakantie stemming erg makkelijk om te veel uit te geven dus dan maar vanaf het begin een beetje streng voor onszelf.

Sturen

En last but not least moet er de laatste maand tijdens het varen ook nog gewoon gestuurd worden. Sinds we voor de Portugese kust varen hebben we het roerblad van de windvaan stuurinrichting gedemonteerd. Voor de Spaanse en Portugese kust zwemt een groep Orka’s die het hebben voorzien op roerbladen van zeilboten. Aangezien onze windvaan ook als noodroer gebruikt kan worden hebben we deze gedemonteerd dat mochten ze ons hoofdroer vernielen we altijd nog het roerblad van de windvaan stuurinrichting hebben. Tot nu toe gelukkig geen incidenten in onze omgeving. Ze blijken op dit moment meer noordelijk bij Galicië te zitten.

Dus als je dan een periode van 2,5 maand onder weg bent is het tijd om een beetje vakantie te gaan houden.

Reactie plaatsen

Reacties

Sandra Merks
2 jaar geleden

Superleuk om te lezen en goed om te zien dat jullie yoga blijven doen. Heel veel plezier!

Hans de Groot
2 jaar geleden

Zo te lezen gaat het met jullie super goed, top

Daniëlle Dercks
2 jaar geleden

Wat een mooie berichten!! Enjoy.

erik van der schaar
2 jaar geleden

Mooi verhaal, heel leuk opgezet ik mis alleen het vliegeren.
Wat een mooie tocht tot nu, ben benieuwd naar jullie verdere plan? Good luck en goede vaart!!

John Frederiks
2 jaar geleden

Leuke verhalen, lekker kleurtje ook ondertussen.
Succes met Vissen en geen Orka’s of haaien vangen. Jan van Gent is al uitdaging genoeg. We blijven jullie volgen.

Rob en Ivonne Voogsgeerd
2 jaar geleden

Hallo Annemiek en Gerco,
We genieten elke keer weer van jullie verhalen.
Fijn dat jullie het ritme hebben gevonden.
Goede reis ,
Rob en Ivonne (Timeless)

Marlies Eikenaar
2 jaar geleden

Wat leuk om te lezen hoe jullie jezelf van eten voorzien. Als het geld op is, stuur maar een tikkie, ik heb vast nog wel een tientje over...daarvoor heb ik dan ook regelmatig wat leuks te lezen🤣.
En het vooruitzicht dat je nog niet terug hoeft lijkt me heerlijk. Zelf vandaag de laatste dag van een motorvakantie in Beijeren en volgende week moeten we ons gewoon weer melden bij de werkgever😝.
Geniet met volle teugen en blijf gezond!
Groet,
Marlies

Simon Amsterdam
2 jaar geleden

Wat een fantastisch avontuur en leuk om te julle te volgen in deze droom reis. Veel plezier toevallig !zag ik een filmpje van del orcas. Wat kunnen die lastig zijn ! Fijn dat juliie ze zijn ontlopen. !

Nanda
2 jaar geleden

Leuk om jullie verhalen te lezen. En goed om te zien dat er naast het harde werken, tijd is om te genieten. Enjoy!

Desirée
2 jaar geleden

Leuk hoor, om even jullie dagelijkse werkzaamheden te volgen! Ook fijn om toch af en toe iets te 'moeten' ... geeft toch wat structuur in je week en geeft ook weer een voldaan gevoel 😃👍🏻

Marga
2 jaar geleden

Fijn om weer een blog te lezen.
Ik kijk al uit naar de volgende (geen druk hoor😜)
Knuffel uit Anna P.😘😘

Bert en Gerrie Gijsbers
2 jaar geleden

Leuk om te lezen hoe jullie de dag doorbrengen. Het lijkt wel een klein beetje op werken.... ;)

Annette
2 jaar geleden

Top, top, top!!
Mooi te zien dat jullie zo zelfredzaam zijn !
Mocht het huishoudgeld op zijn , mag je mij ook een tikkie sturen ( in ruil voor jullie mooie verhalen!

Henri Ringeling
2 jaar geleden

Hele basale dingen worden heel anders in jullie reiswereld. Fascinerend om te lezen. We genieten van jullie reisverhalen.
Groetjes van buurtjes Anja en Henri

Carola van Rijn
2 jaar geleden

Wat leuk om te lezen dat het zo goed gaat!

Dineke Zuidberg
2 jaar geleden

Leuk! Zoveel dingen waar ik totaal nooit bij stil heb gestaan zoals wassen en haar knippen. Dat moet natuurlijk ook gebeuren. Jullie gaan lekker, zo te lezen. Veel plezier!

Greta en Rinze
2 jaar geleden

Volgens mij sta ik 2x in jullie mailbox.
Wat weer mooie verhalen met bijbehorende foto’s en dat jullie van nood een deugd maken. Geweldig om te zien en te horen . Dan is trekken met onze camper luxe 😉.

Carla
2 jaar geleden

En weer een leuke blog! Met een lach bekijk ik de foto's, heerlijk. Fijn om zo'n ritme qua klusjes te hebben lijkt me. Enjoy Portugal!