Golf van Biskaje

Gepubliceerd op 3 juli 2022 om 15:03

De Golf van Biskaje is een berucht vaarwater. Het ligt volledig open naar de Atlantische oceaan en in een zeer korte afstand loopt de diepte van 2500 meter  naar minder dan 200 meter. Dit kan onder de verkeerde omstandigheden huizen hoge golfen geven en dat is niet echt iets waar we op zitten te wachten.

Al eerder op onze reis hebben we een Engels stel, Ray en Debbie met zeiljacht Freedom, ontmoet die ook onderweg zijn naar het zuiden. Ray vraagt of het een idee zou zijn om met 2 boten de Golf van Biskaje over te steken. Lijkt ons ook best een prettig idee maar op dat moment liggen we nog in Camaret sur Mer en is het nog te vroeg om over te steken. We spreken af om contact te houden.

Een week later, als we in Sainte-Marine liggen lijkt er een goed weervenster aan te komen en hebben we contact met elkaar. Op maandag nemen we de beslissing om op woensdag ochtend 29 juni  te vertrekken. Het wordt een tocht van ongeveer 315 mijl en we verwachten er zo’n 60 uur over te doen. Het voorbereiden kan beginnen.

Op dinsdag wordt er een lijstje afgewerkt.

Er wordt voor 4 dagen boodschappen gedaan. Uitgebreid koken lijkt ons op de eerste grote oversteek geen optie dus worden er  2 maaltijden gekookt voor in de koeling. Hoeven we die alleen maar op te warmen.

De motor krijgt een uitgebreide inspectie en Annemiek  hijst Gerco de mast in om deze volledig te inspecteren. Alles op dek-niveau wordt langs gelopen.

Met Cor spreken we af dat we iedere 6 uur contact hebben via SMS. Omdat we zo ver van land zijn is normale communicatie niet mogelijk en maken we dus gebruik van satelliet communicatie met behulp van de Iridium GO! Het verzenden en ontvangen wordt nog even getest. De juiste kaarten worden klaargelegd en de verschillende havens van aankomst worden bestudeerd. Ons doel is A Coruña, ver westelijk op de noordkust van Spanje.

We hopen het natuurlijk nooit nodig te hebben maar de grabbag met eten, drinken, handheld marifoon, handheld GPS en alle belangrijke papieren wordt klaargezet naast de ton met noodvuurwerk voor het moment dat het toch fout mocht gaan en we het schip moeten verlaten. Na nog wat kleine dingen af gehandeld te hebben en de laatste weerberichten binnen gehaald te hebben brengen we het thuisfront op de hoogte dat we een aantal dagen van de radar zullen zijn. We zijn er klaar voor.

Woensdag ochtend om 06:00 uur vertrekken we samen met zeiljacht Freedom voor de oversteek. We weten dat het eerste deel van de woensdag niet echt prettig zal zijn. De wind is dan eigenlijk nog iets te veel westelijk, iets te stevig en ook de golven zullen dan nog erg onrustig zijn door een swell van 2,5 tot 3 meter en een Sea state van Moderate to Rough. Dit moet echter in het tweede deel van de woensdag beter worden. De eerste 6 uur zijn zwaar. Uiteindelijk besluiten Ray en Debbie ook om de koers te verleggen terug naar de kust van Frankrijk. Na overleg besluiten wij door te gaan. Als het goed is wordt het niet erger dan dit. Van de swell heb je weinig hinder, de wind is hanteerbaar en de berichten geven aan dat de Sea state afneemt naar Moderate.

De communicatie met Cor verloopt via Iridium GO! en verloopt goed. Met de Iridium GO! kunnen we ook de weerberichten binnen halen en ook dat gaat soepel. In de verwachtingen zit weinig verandering dus geen reden om de koers te verleggen en met vertrouwen gaan we de nacht in, morgen zullen de omstandigheden anders zijn. Voorlopig blijft het onstuimig.

Overdag zijn we beide aan dek. De een heeft wacht en de ander kan doen wij hij/zij wil. En het enige wat je op dat moment eigenlijk wilt is dommelen wat de anti-zeeziekte tabletten die we voor de zekerheid slikken maken je best een beetje duf. Vanaf 23:00 uur, het moment dat het donker wordt, gaat Annemiek binnen proberen te slapen en dit wisselen we dan om de 2 uur af. Van echt slapen komt de eerste nacht niet veel maar het geeft wel veel meer rust.

De weergoden houden zich redelijk aan hun afspraken en op de donderdag zijn de omstandigheden een stuk beter. Met een acceptabele zee en een prettige wind varen we richting de Spaanse kust. Ons derde bemanningslid, de windvaan, heeft tot dan toe onafgebroken gestuurd. Het was de duurste investering die we voor vertrek gedaan hebben maar staat met stip op nummer 1 van beste investeringen.  De koers is nog niet helemaal op A Coruña maar dat kunnen we later nog wel corrigeren als de wind nog meer draait. En mocht dit niet het geval zijn dan gaan we gewoon naar een plaats iets meer oostelijk op de kunst.

 Aan het einde van de donderdag gaat de wind er bijna helemaal uit en gaan we motor zeilend de tweede nacht in. Het is een rustige en heldere nacht dus de sterrenhemel is prachtig. Ook zien we het eerste lichtschijnsel en de vuurtorens van de kust. Op het moment dat het licht wordt varen we langs de kust westwaarts richting A Coruña. De kust is erg mooi maar ook erg indrukwekkend met hoge bergen en veel steile kliffen. De hele vrijdag proberen we zo veel mogelijk te zeilen maar de motor moet toch ook veel werk verzetten.

’s Middags om vier uur lopen we, 58 uur na vertrek en 340 mijl verder, de haven van A Coruña binnen.  We zijn erg moe maar zeer voldaan. De eerste grote uitdaging, onder niet al te makkelijke omstandigheden, hebben we goed volbracht. Onze gewone internet verbinding is weer in de lucht en de rest van de middag zitten we heerlijk in de kuip met een wijntje te Appen.

Al een tijdje hebben we iets te veel speling op het stuurwiel. Niet verontrustend maar wel zeer hinderlijk. Op de een of andere manier wil het stuurwiel ook niet meer van zijn as af. Na A Coruña komen we voorlopig geen echt grote plaatsen meer tegen dus na het weekend  maar eens op zoek naar een monteur die ons kan helpen. A Coruña is prachtig en het is dus geen straf hier even te blijven liggen.

We zijn een grote stap verder en voor ons ligt het mooie gebied van de Spaanse Ria’s.

Reactie plaatsen

Reacties

Cora Tonino
2 jaar geleden

Fijn om te lezen dat jullie de Golf van Biskaje goed zijn gepasseerd. Geniet van de Costa Verde

Annemieke
2 jaar geleden

Heerlijk bericht! Fijn dat jullie alles goed hebben doorstaan en voor het eerst gesnuffeld hebben aan meerdaagse zeetochten. Hopelijk smaakt het naar meer!
Nu dus even uitrusten en hopelijk kan de speling op het stuurwiel snel worden gefikst.

Willem
2 jaar geleden

Beste Annemiek en Gerco,
Als ik jullie blogs lees lijkt het of ik als verstekeling meereis: dank hiervoor.
Door jullie avonturen te delen genieten een heleboel zeilers thuis mee.
Goede wind, kalme zee en behouden vaart!!
Hartelijke groet
Willem

Rinske
2 jaar geleden

Wat gaaf en wat een avontuur. Ik voel bijna de spanning in jullie verhaal. Dit moet vertrouwen geven. Geniet van de rust voor nu!

Margie
2 jaar geleden

Spannend avontuur, maar het is goed afgelopen, dus dat geeft vertrouwen voor de volgende uitdagingen. Succes en geniet!

Sieja
2 jaar geleden

Respect voor jullie durf en vertrouwen! Wat een avontuur, geweldig. En wat fijn om mee te mogen lezen hoe het jullie op de woelige baren gaat. Daarna altijd weer rustiger vaarwater.... Veel liefs! Groetjes, Sieja.

Helma Gravendeel
2 jaar geleden

Beste Gerben en Annemiek,
Wat mooi dat we in deze tijd leven en op deze manier van jullie reis en avonturen deelgenoot mogen zijn. Met bewondering voor jullie moed groet ik jullie en hoop gauw meer de lezen.

Marga
2 jaar geleden

Trots op jullie, dit hebben jullie mooi achter de spiegel.
Fijn dat de grootste investering zo goed haar best doet.
Na deze oversteek verdient ze een naam😊

Ben
2 jaar geleden

Hi Gerco en Annemiek. Prachtig om jullie te volgen en had al gezien dat jullie in a Coruna waren. Top gedaanom Biskaje te nemen en een mooie ervaring die vast naar meer smaakt. Geniet in Portugal.

Peter
2 jaar geleden

Hoi Gerco en Annemiek, een spannend verhaal. Erg leuk om het te lezen.
Hopen dat het probleem met het stuurwiel opgelost wordt.
Geniet van de rustdagen.
Hartelijke groet,
Peter

Marjolein
2 jaar geleden

Zo dat leest weg als een thriller! Succes met het eigenwijze stuurwiel en geniet van de omgeving.

Freda
2 jaar geleden

Lieve G&A
Wow wat een avontuur, spannend en zo stoer! Ik voelde de spanning bij het lezen van jullie verslag.
Nu genieten van alles om jullie heen.
😘

Henri Ringeling
2 jaar geleden

Wat een avontuur, nu al. Dat belooft nog wat. Fantastisch om deze reis op deze manier met jullie een beetje mee te maken. Geniet van A Coruna en omgeving!

Annette
2 jaar geleden

Wat een mooi verslag van jullie reis! Indrukwekkend en hard werken. Stoer!

Hans de Groot
2 jaar geleden

Hallo Gerko en Annemiek, wat geweldig dat jullie de Golf voorspoedig hebben overgestoken en nu lekker uitrusten en voorbereidingen treffen voor het vervolg. Top, wij genieten van jullie verhaal en reis

Nanda
2 jaar geleden

Je kan wel een boek gaan schrijven, ik zat er helemaal in! Knap gedaan van jullie. Rust uit en geniet in het mooie Spanje

Corrie de Groot
2 jaar geleden

Gefeliciteerd met deze eerste grote stap, mooi om het verslag te lezen! Lekker uitrusten en geniet van de prachtige kust. Groetjes Corrie

C. Muurling
2 jaar geleden

Hoi Jongens, Marga heeft het al gezegd. Super gedaan natuurlijk. De speling van je stuuras (ik neem aan je roerkoning) kan te maken hebben met, of je conische of rechte roer lager bussen hebt. Wij hebben gewone rechte en die hebben altijd speling anders lopen ze vast onder de druk van het roer tijdens het zeilen. Maar er even naar laten kijken kan geen kwaad natuurlijk.
Tabe en we horen het wel weer ;)

Desirée van Dijk
2 jaar geleden

Goed gedaan hoor, dapper om door te zetten en te vertrouwen op jezelf; dat is niet voor niets geweest!!