Sailing around the world

Welkom op ons Blog.

Wij zijn Gerco en Annemiek en zijn van plan om in juni 2022 met onze zeilboot "Spirit of a Geisha" te vertrekken voor een zeiltocht rond de wereld. Op dit moment is het nog erg koud in Nederland en zijn de voorbereidingen in volle gang.

 

Op de hoogte blijven van onze belevenissen?

Gaan we door of niet?

De Canarische eilanden zijn voor ons om verschillende redenen een mijlpaal. In 2004 besloten we op Gran Canaria, uitkijkend over het water, om onze eerste langere tocht van 3 maanden te gaan maken. Als we vele jaren later weer op Gran Canaria zijn (telkens met het vliegtuig) zeggen we tegen elkaar; “Wat zou het gaaf zijn als we hier ooit met onze eigen boot liggen”. En dan is het nu eindelijk zover. We zijn op de Canarische eilanden.

Lees meer »

Een maand met grote afstanden

We dachten er 90 uur over te doen. Uit eindelijk zijn we na 98 uur 476 mijl verder en valt het anker in de haven van Porto Santo. 4 dagen en 4 nachten op zee, het is onze langste tocht tot nu toe.

Lees meer »

Een maandje Portugal

Voor ons was het verschil tussen Frankrijk en Spanje groot. We zijn dan ook erg benieuwd hoe de cultuur shock zal zijn op het moment dat we de 40 mijl van Spanje naar de eerste Portugese haven hebben overbrugd. Al direct bij het binnen varen van Viana do Castello blijkt de Portugese kust echt iets anders te zijn dan de Spaanse Ria’s.

Lees meer »

Aan boord bij de Geisha

Het verschil tussen reizen en vakantie? Tijdens reizen gaat ook het dagelijks leven gewoon door. Al in onze voorbereidingen zijn we bezig geweest om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Niet alleen handig maar ook gewoon leuk om te doen en het geeft je meer vrijheid.

Lees meer »

Holiday in Spain

Na geland te zijn in A Coruña is het eerst even wachten op de reparatie van het stuurwiel en hebben we een paar dagen nodig om in Spanje te acclimatiseren maar daarna gaan we langzaam aan zuidwaarts, van Ria naar Ria.

Lees meer »

Golf van Biskaje

De Golf van Biskaje is een berucht vaarwater. Het ligt volledig open naar de Atlantische oceaan en in een zeer korte afstand loopt de diepte van 2500 meter  naar minder dan 200 meter. Dit kan onder de verkeerde omstandigheden huizen hoge golfen geven en dat is niet echt iets waar we op zitten te wachten.

Lees meer »

Zuidwaarts via snel stromend water

Er zijn grofweg 2 manieren om naar Spanje te varen; eerst een stuk langs de zuid-Engelse kust naar Falmouth of eerst langs de Franse kust naar zuid Bretagne. Vanaf Falmouth is de windhoek vaak gunstiger  maar de oversteek naar A Coruña langer, vanaf zuid Bretagne is de oversteek  zo’n 60 uur maar is er wat minder vaak een goede windrichting om over te steken. Het is een beetje een kwestie van geloof en voorkeur en gezien onze voorliefde voor Frankrijk kiezen wij voor de route via zuid Bretagne.

Lees meer »

Afscheid

Een onvermijdelijk onderdeel van vertrekken is afscheid nemen. Dit start al in april. Het jaren lange abonnement bij Yoga studio Sana You wordt opgezegd en met  het einde van module 2 komt ook een einde aan de lessen Spaans die Gerco de laatste 2 jaar heeft gevolgd om toch iets van de Spaanse taal te begrijpen. Muchas gracias Eva voor de leuke lessen.

Lees meer »

De eerste 'Niet Werken' werkdag

Het is een hectische week. Op woensdag 4 mei is het Annemiek haar laatste werkdag en ook nog haar verjaardag. We eten ’s avonds gezellig met Joop en Peter en Jolanda komen nog een borrel drinken. Op donderdag is het de laatste werkdag van Gerco en o ja, het is natuurlijk ook nog 5 mei dus bezoeken we het bevrijdingsfestival voor o.a. Digi Dex en Typhoon.

Lees meer »

Kan dat zomaar?

Is een vraag die best wel vaak gesteld wordt. Vooral door niet zeilers. Mag je zo maar met een zeilboot de wereld over zeilen? Het antwoord is ja, dat mag en je hoeft aan vrij weinig eisen te voldoen.

Lees meer »

Ons bootjes verhaal

In 1992 kopen we ons eerste zeilbootje, een BM 16 m2. Het is een ex-verhuur boot met een aangepaste kiel voor ondiep water. In de winter knappen we de boot op in de loods in Zwolle. Nieuwe kiel, een nieuwe spiegel (-5 cm van de romplengte) en volledig kaal gehaald en opnieuw opgelakt, Vayrac wordt in het voorjaar van 1993 gedoopt.

Lees meer »